fbpx

Samosprávam chýbajú peniaze, odbijú si to obyvatelia. Mestá rapídne zvýšili poplatky za smeti či dane

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR - Miroslav Košírer, Ján Krošlák

Samosprávam chýbajú peniaze, čo však pocítia najmä obyvatelia. Nové výmery smetného či daní sa mnohým páčiť nemusia, poplatky išli hore aj o desiatky percent. Informovali o tom noviny.sk.

Zvýšené poplatky za dane či komunálny odpad trápi celé Slovensko. “Niektoré samosprávy zvyšovali dane, aby dokázali zagarantovať základné služby,” uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS.

“Mestá museli zvyšovať dane a poplatky, aby vôbec dokázali poskytovať služby. Minimálne o 30 až 40 percent sa zvyšovali dane z nehnuteľností, o 10 percent a viac sa zvyšovali poplatky za odpad,” priblížil prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Svoje o tom vedia aj obyvatelia Prievidze či Zlatých Moraviec. V Prievidzi sa poplatok za odpad pohybuje na úrovni 73,20 eura na rok. Za byt naopak zaplatia asi o 13 eur viac. Pri poplatku za odpad si obyvatelia môžu rozdeliť splátku na tri časti. Celú sumu však musia doplatiť do konca septembra.

V Zlatých Moravciach si priplatia aj za nehnuteľnosť, aj za vývoz odpadu. Daň z nehnuteľnosti mesto zvýšilo o 23 percent. Za odpad zaplatia o 5 eur viac na osobu za rok. Obyvatelia tak zaplatia 35 eur.

Samosprávy na tom však stále nie sú dobre. “Treba povedať, že stále samosprávam chýba pol miliardy z toho, čo v minulosti vláda zobrala,” dodal Božik.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie