fbpx

Izrael bombami zaútočil na iránske veľvyslanectvo v Sýrii, zabil veliteľa

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Snímky zverejnené sýrskymi a iránskymi médiami ukazujú následky izraelského leteckého útoku v Damasku. Cieľom útoku bola budova iránskeho veľvyslanectva v Sýrii.

Izraelské vojenské lietadlá v pondelok zasiahli iránsky konzulát v Damasku. Libanonský bezpečnostný zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že pri útoku zahynul vysokopostavený veliteľ iránskych Revolučných gárd Mohammad Reza Zahedi.

Iránske médiá predtým informovali, že zasiahnutá bola budova v blízkosti veľvyslanectva, a iránska tlačová agentúra Student uviedla, že terčom útoku bol konzulát a rezidencia veľvyslanca. Sýrska štátna televízia však bombardovanie konzulátu potvrdila.

Hovorca izraelskej armády povedal len toľko, že „správy v zahraničných médiách nekomentujeme“.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že jedna z budov bola zdemolovaná a poškodené boli aj susedné domy. Aktivisti z exilovej organizácie SOHR uviedli, že na mieste zásahu v blízkosti iránskeho veľvyslanectva zahynulo šesť ľudí. Zo správy však nie je jasné, či zasiahnutá budova bola súčasťou areálu iránskeho veľvyslanectva alebo nie, uviedla agentúra DPA.

Podľa iránskeho štátneho rozhlasu, na ktorý sa DPA odvoláva, je nepravdepodobné, že by sa v čase náboženského sviatku v budove veľvyslanectva nachádzali nejakí zamestnanci. Iránske štátne médiá neskôr informovali, že iránsky veľvyslanec a jeho rodina vyviazli bez zranení.

Od 7. októbra, keď Iránom podporovaná palestínska frakcia Hamas zaútočila na jeho územie, Izrael zintenzívnil letecké útoky v Sýrii proti libanonským milíciám Hizballáh a iránskym Revolučným gardám (IRGC), ktoré podporujú vládu prezidenta Bašára Asada.

V nedeľu boli terčom leteckých útokov aj ciele v blízkosti Damasku. Podľa SOHR zahynulo v piatok pri leteckých útokoch na severozápade Sýrie viac ako 50 ľudí vrátane sýrskych vojakov a členov Hizballáhu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie