fbpx

Vietor na Slovensku dosiahol silu orkánu. Vrcholí prílev prachu zo Sahary

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský

Silné, južné prúdenie prináša na naše územie nielen vysoké teploty a prach zo Sahary, ale aj veľmi silný vietor. Ten je nebezpečný predovšetkým na západe, severozápade a na severe Slovenska.

Informácie priniesol Slovenský hydrometeorologický ústav. Na staniciach Chopok a Holý vrch sme predpoludním zaznamenali orkán,“ uviedli meteorológovia.

Silno veterno je aj v nižších pohoriach, „pričom za pohoriami dochádzalo k prepadávaniu vlny. A tak sa silnejšie nárazy vetra lokálne vyskytli aj v nižších polohách, najmä na severe a krajnom západe, väčšinou 70-100 km/h,“ dodalo SHMÚ.

Vietor už v týchto chvíľach na našom území začína slabnúť. Pri prechode studeného frontu vo večerných a nočných hodinách sa juhozápadný vietor zmení na západný. Nemal by však už dosahovať takú rýchlosť, ako tomu bolo dnes predpoludním a na poludnie.

 

Na našom území práve v týchto chvíľach vrcholí príliv saharského prachu, ktorý nás tu sužuje už niekoľko dní. Koncentrácie prachových častíc sa dostávajú na extrémne hodnoty.

Po silnom vetre nad Saharou sa do atmosféry dostali tony saharského piesku, ktorý už niekoľko dní prúdi nad naše územie a spôsobuje zakalenú oblohu a ľudom, trpiacim respiračnými ochoreniami sa ťažšie dýcha.

Naše územie zasiahlo niekoľko vĺn saharského prachu, pričom teraz, pred studeným frontom prichádza posledná vlna.

Koncentrácie prachu sú extrémne

Práve v týchto chvíľach na naše územie vrcholí príliv saharského prachu, ktorý dosahuje na celom území extrémne koncentrácie.

1-hodinové koncentrácie sú aktuálne najvyššie, aké sme doposiaľ na našom území zaznamenávali. Hneď na niekoľkých miestach dosahujú alebo už presiahli 200 µg/m.

Povolené koncentrácie sú tak aktuálne prekročené takmer štvornásobne, pričom najhoršie je to aktuálne v západnej a v južnej polovici Slovenska.

Prísun saharského prachu aktuálne do našej oblasti vrcholí pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý ovplyvňuje počasie už v susednom Rakúsku, či v Česku. Večer dorazí front aj ku nám a prach z ovzdušia stiahne na zem. Ráno si tak nájdete zašpinené autá, záhradný nábytok a okná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie