fbpx

Juhokórejský youtuber ukryl vo volebných miestnostiach desiatky kamier

Na snímke YouTuber obvinený z inštalácie špionážnych kamier. Zdroj: X/The Korea JoongAng Daily

Juhokórejská polícia pátra po dvoch mužoch, ktorí údajne pomohli krajne pravicovému youtuberovi nainštalovať desiatky špionážnych kamier do volebných miestností. Snažil sa tak potvrdiť svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch.

Juhokórejská Národná volebná komisia (NEC) odhalila najmenej 40 skrytých kamier vo volebných miestnostiach a centrách na sčítavanie hlasov po celej krajine, informuje BBC. Údajne ich nainštaloval 50-ročný youtuber, ktorý sa snažil dokázať svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch. Koncom minulého týždňa bol zatknutý. Polícia teraz pátra po jeho dvoch komplicoch.

Oneskorená reakcia vyvoláva obavy, či je volebný dohľad spôsobilý dohliadať na parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 10. apríla, pričom predčasné hlasovanie je naplánované na piatok a sobotu pred dňom volieb.

Iróniou osudu je, že tieto obavy šíri krajne pravicový vplyvný človek, ktorý kamery nainštaloval. Údajne chcel poznať „počet voličov“ a obával sa „výrazného rozdielu medzi (výsledkami) predčasného a riadneho hlasovania“.

V pondelok volebná komisia oznámila, že v predvečer predčasného hlasovania a v deň volieb plánuje vykonať kontroly, či nie sú tajne nainštalované kamery. Komisia uviedla, že v spolupráci s miestnymi samosprávami a políciou použije detektory skrytých kamier.

„Budeme tiež vykonávať časté kontroly počas predčasného hlasovania a v deň volieb,“ povedal jeden z predstaviteľov NEC a dodal, že na políciu podajú sťažnosti na každého, kto sa pokúsi zaznamenať volebné miestnosti.

Vzhľadom na to, že počet volebných miestností, ktoré budú v deň volieb otvorené, je 14 259, čo je štyrikrát viac ako v posledných voľbách, zostávajú otázky o účinnosti tohto oneskoreného kroku NEC.

K obavám prispieva aj skutočnosť, že podľa denníka The Korea Times je počet zamestnancov NEC v celej krajine približne 3 000. Títo zamestnanci majú za úlohu nielen kontrolovať volebné miestnosti, ale aj riadiť sčítavanie hlasov, čo znamená, že jeden zamestnanec by sa mohol ocitnúť v situácii, keď by v najhoršom prípade musel sám kontrolovať desiatky volebných miestností.

Hlasovaním sa vyberajú členovia 300-členného Národného zhromaždenia. Posledné parlamentné voľby sa konali v roku 2020 počas pandémie koronavírusu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie