fbpx

Briti chcú zistiť, prečo ježkov ubúda. Zvieratá bude sledovať umelá inteligencia

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Britskí vedci začali priekopnícky projekt. V tom sa snaží zistiť, koľko je v krajine ježkov a prečo ich ubúda. Pomôcť im v tom má aj umelá inteligencia, ktorá bude živočíchy sledovať, píše denník The Guardian.

Snímky pichľavých cicavcov, ktorí sa potulujú po mestských parkoch, súkromných záhradách, lesoch a poľnohospodárskych pozemkoch, vytvoria kamery a následne ich vyfiltruje umelá inteligencia vycvičená na rozlišovanie medzi voľne žijúcimi zvieratami a ľuďmi. Potom fotografie vyhodnotia dobrovoľníci, ktorí vyberú tých, na ktorých sú ježkovia, a pošlú ich analytikom, ktorí zaznamenajú ich počet a miesto výskytu.

Národný program monitoringu ježkov (NHMP) dúfa, že pomocou tejto metódy bude schopný vytvoriť odhady ježkovej populácie v rôznych biotopoch po celej krajine. Chce tiež ukázať, ako sa medziročne mení, a časom poskytnúť aj približný počet ježkov v celom Spojenom kráľovstve.

Program umožní získať zásadné poznatky o faktoroch, ktoré spôsobujú pokles ježkovej populácie, uviedli Britská spoločnosť pre ochranu ježkov (BHPS) a organizácie People’s Trust for Endangered Species (PTES). Ochrancovia prírody podľa nich vďaka tomu budú môcť zaviesť praktické opatrenia, aby sa pokúsili pokles zvrátiť.

„Vieme, že ježkovia sa stretávajú s problémami, najmä na vidieku, ale než budeme môcť zaviesť praktické opatrenia na ich ochranu, musíme pochopiť, kde sa nachádzajú a prečo ich ubúda,“ uviedla koordinátorka programu Henrietta Pringleová.

„Každý má ježkov rád, ale uvedomujeme si, že nie každý je schopný im vo voľnej prírode pomôcť. Stať sa ‚pozorovateľom‘ v rámci Národného programu monitoringu ježkov je skvelý spôsob, ako sa môže zapojiť každý. Teraz môžu z pohodlia domova pomáhať aj tí, ktorí majú problémy s pohybom, nemajú záhradu alebo napríklad študujú na univerzite či vysokej škole,“ povedala šéfka BHPS Fay Vassová.

„Pomoc ježkom nebola nikdy jednoduchšia a dostupnejšia, takže naozaj dúfame, že sa zapoja ľudia zo všetkých vrstiev spoločnosti,“ dodala.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie