S Ficom nie je budúcnosť. Na Slovensku silnie odliv elít, desaťtisíce Slovákov miznú do Prahy

Na snímke protestujúci počas protivládneho protestu organizovaného opozičným hnutím Progresívne Slovensko (PS) a stranou Sloboda a Solidarita (SaS) na Námestí slobody v Bratislave 15. marca 2024. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pod vládou premiéra Roberta Fica na Slovensku zrýchľuje odliv vysoko vzdelaných a kvalifikovaných ľudí. Desaťtisíce najmä mladých Slovákov mieria do Prahy, pretože v stále netolerantnejšej spoločnosti doma vidia len malú alebo žiadnu budúcnosť. Píše o tom britský web The Guardian.

Britský web hovoril s Markom Mikičom, mladým dídžejom, ktorý sa po výhre Roberta Fica (Smer-SD) na Slovensku rozhodol presťahovať práve do Prahy, hoci si nikdy nemyslel, že rodné Slovensko, kde žijú všetci jeho priatelia, bude musieť opustiť.

Uzavretosť a skorumpovanosť

Svoju krajinu označuje za stále uzavretejšiu, skorumpovanejšiu a nedržiacu sa prúdu liberálneho Západu. Fico podľa neho Slovensko približuje k Maďarsku premiéra Viktora Orbána, a to napríklad tým, že šíri proruskú propagandu a snaží sa umlčať nezávislé médiá.

„Voľby pre mňa boli poslednou kvapkou,“ povedal Mikič. „Nehovorím, že v Českej republike je všetko ideálne, ale radšej by som bol tu ako doma.“

23-ročný slovenský študent Jakub tiež odišiel do Prahy, aby si začal plniť sen stať sa pilotom v českej leteckej spoločnosti Smartwings. Cíti sa byť unavený zo skorumpovanej podnikateľskej klímy na Slovensku, ktorej Ficovo zvolenie len nahráva.

„Väčšina ľudí v mojej bubline je úplne frustrovaná výsledkom volieb a aspoň premýšľa o odchode. Slovenská spoločnosť sa neuveriteľne polarizovala a je tam veľmi zadržiavaná agresia,“ hovorí Jakub. Agresiou študent myslí nenávisť namierenú proti menšinám, a to najmä LGBT+ komunite.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie