Milovníci čokolády a kakaových výrobkov by mali spozornieť. Cena kakaových bôbov značne vyskočila. Dôvodom je zmena klímy v západnej Afrike, ale aj zákerná choroba.
Iba v pondelok 25. marca prekonalo kakao rekord 9-tisíc dolárov za tonu, hneď na druhý deň sa jeho vyšplhala cena nad 10-tisíc dolárov. Na svetových trhoch je drahšie ako meď a stáva sa tak novým luxusom, píše web noviny.sk.
„Za posledných 12 mesiacov vzrástla cena kakaa o 264 percent,“ potvrdil nárast aj analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Dôvodom sú špekulácie počasia v podobe silných dažďov a sucha. „Hlavným dôvodom je nepriaznivé počasie v kľúčovej oblasti, kde sa kakao pestuje. Ide o Západnú Afriku,“ dodal.
Silné dažde zaplavili farmy a po povodniach vypukla choroba čiernych strukov, plesňové ochorenie, ktoré ničí kakaovníky. To všetko malo masívny dosah na úrodu. „Afrika produkuje viac ako 70 percent bôbov a 40 percent z nich postihlo ochorenie,“ spresňuje generálny riaditeľ nitrianskeho producenta Lyra Karol Stýblo pre pluska.sk.
V porovnaní s minulým rokom sa očakáva pokles celosvetovej produkcie takmer o jedenásť percent na 4,45 milióna ton. Globálny dopyt by sa mal znížiť, no iba o päť percent, a to na 4,78 milióna ton.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)