fbpx

Ktorou rukou otvárate dvere auta? Za použitia tej zlej môžu vodiči dostať pokutu

Matka vystupuje z auta. Zdroj: Freepik/ Senivpetro

Akou rukou sa majú otvárať dvere od auta? Odpoveď by sa čoskoro mohlo objaviť vo výukových osnovách autoškôl. Otváranie vzdialenejších rúk by totiž mohlo prispieť k väčšej bezpečnosti cyklistov alebo kolobežkárov v bežnej prevádzke. Poslanci v Európskej únii už navrhované zmeny v prvom čítaní odhlasovali. V niektorých krajinách sa už teraz otváranie dverí druhou rukou kontroluje a za jeho nedodržanie padajú pokuty.

Čo urobíte, keď zaparkujete a chcete vystúpiť? Rozhliadnete sa poriadne, či za vami nie je cyklista, chodec alebo neprichádza iné auto? Okrem vlastného zapamätania, že sa máte pozrieť napríklad do spätného zrkadla, ako vyzerá situácia za vami, existuje tzv. „holandský chvat“.

Nehodám by malo opatrenie Európskej únie zabrániť.

„Vo finálnom texte bol navrhnutý pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý nakoniec väčšina kolegov, aj proti nášmu názoru, schválila. Pri výučbe nových vodičov by ich mali inštruktori v rámci výučby učiť holandský chvat,“ hovorí europoslanec Ondřej Kovařík.

Holandský chvat je v praxi jednoduchá poučka, ktorá vás donúti pozrieť sa dozadu.

Ako to funguje v praxi?

Stačí otvárať dvere vodiča pravou rukou (samozrejme pri aute s ľavostranným riadením). Pri tomto chvate dôjde k natočeniu tela do polohy, vďaka ktorej budete mať možnosť sa pozrieť pohodlne na cestu za seba. Zvýši sa tak možnosť, že zahliadnete cyklistu, auto alebo chodcov v zornom poli.

Holandský chvat je uzákonený v niekoľkých európskych krajinách

Popri Holandsku je to napríklad aj Veľká Británia. Slepé otváranie dverí totiž podľa skupiny Cycling UK v Spojenom kráľovstve každoročne zraní až 500 ľudí. Ľudia vystupujúci z auta by tak mali vidieť cyklistov alebo chodcov prechádzajúcich či prechádzajúcich okolo, ktoré by mohli inak prehliadnuť. U nás s tým zatiaľ policajti skúsenosti nemajú.

Novinka by sa nakoniec v prvom rade týkala výučby v autoškolách.

„Osobne si myslím, že u nás je to nadbytočné. Bežne sa to učí – neotváraj dvere, kým sa poriadne nepozrieš v zrkadle, že ich bezpečne otvoriť môžeš,“ hovorí inštruktor autoškoly Václav Volf. Stačiť by tak podľa neho malo správne nastavenie zrkadiel, zhruba dva centimetre od kraja by mal vodič vidieť kľučku zadných dverí.

Pokiaľ vám nestačí používať vynález zvaný spätné zrkadlo, môžete teda skúsiť holandský chvat v kombinácii s inovovanou metódou „vykuk“. S tou by malo byť vystupovanie bezpečné nielen pre vás, ale aj pre cyklistov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie