fbpx

Hlasovací preukaz pre druhé kolo volieb sa dá vybaviť už len osobne. Platný je len v deň konania volieb

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini, diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Zdroj: TASR - Pavel Neubauer/ Martin Baumann

O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre druhé kolo prezidentských volieb požiadať už len osobne do piatka 5. apríla. Volič musí o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Druhé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024. Volebné miestnosti budú otvorené v čase od 7.00 do 22.00 h.

Obec vydá voličovi hlasovací preukaz bezodkladne. Osobne sa dá oň požiadať najneskôr posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, čiže v piatok, v úradných hodinách obce. Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba. Je to možné tiež len osobne do piatka. Splnomocnenec potrebuje vyplniť žiadosť, kde uvedie meno a priezvisko voliča, jeho rodné číslo, štátnu príslušnosť a adresu trvalého pobytu.

Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou. Platný je len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený, a len spolu s občianskym preukazom.

„Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá,“ upozorňuje ministerstvo vnútra.

Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v druhom kole zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Infolinka pre voličov

Ministerstvo vnútra SR zriadilo pre druhé kolo voľby prezidenta SR infolinku, na ktorej budú voličom poskytované informácie súvisiace s uplatňovaním volebného práva. Voličom bude k dispozícii v dňoch:

  • 2. apríla až 5. apríla 2024 od 7:30 h do 15:30 h
  • v deň volieb 6. apríla 2024 od 7:00 h do 22:00 h.
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie