fbpx

FOTO: Na moskovskom letisku auto poškodilo obrovský airbus. Oprava bude drahá a zložitá

Lietadlo Emirates Airbus A380-861 (A6-EDM) bolo na moskovskom letisku Domodedovo vážne poškodené pozemným vozidlom, keď sa dnes pripravovalo na let do Dubaja. Zdroj: X/FL360aero

Na moskovskom letisku Domodedovo dnes narazilo technické vozidlo do najväčšieho osobného lietadla Airbus A380 od spoločnosti Emirates. Lietadlo bolo poškodené, uviedla moskovská medziregionálna dopravná prokuratúra na Telegrame. Úrad teraz prípad vyšetruje. Oprava a odstavenie lietadla by podľa ruských médií mohli stáť až miliardu rubľov (viac ako 10 miliónov eur) a mohli by ich skomplikovať aj sankcie voči Rusku.

Podľa prokuratúry išlo o vozidlo s pitnou vodou. Počas jazdy na letiskovej ploche sa vozidlo zrazilo s lietadlom, ktoré malo odletieť z Moskvy do Dubaja. Vozidlo pri nehode poškodilo podvozok lietadla, uviedli úrady na Telegrame.

Let bol po nehode zrušený, ale žiadne ďalšie lety neboli odložené, uviedol úrad. Lietadlo bolo následne vyradené z prevádzky a jeho technický stav sa posudzuje. Prokuratúra uviedla, že vyhodnotí aj konanie zamestnancov letiska.

V čase nehody neboli na palube lietadla žiadni cestujúci, informovala ruská televízna stanica RTVI s odvolaním sa na predstaviteľov letiska. Letisko prisľúbilo náhradný let na inej trase pre ľudí, ktorí mali odletieť Airbusom.

Podľa kanálu Mash Telegram utrpel vodič technického vozidla mozgovú príhodu. Následne bol 59-ročný muž prevezený do moskovskej nemocnice. Podľa RTVI je jeho stav vážny.

Oprava a odstávka bude drahá

Presná výška škody zatiaľ nie je jasná, ale podľa prvých odhadov by oprava a odstavenie lietadla mohli moskovské letisko stáť až miliardu rubľov (viac ako 10 miliónov eur). Informovala o tom ruská webová stránka business-gazeta.ru s odvolaním sa na spravodajskú službu SHOT.

Vozidlo pri nehode poškodilo plášť lietadla v strednej časti trupu. Presný rozsah poškodenia vyšetrujú úrady. Podľa webovej stránky Spojené arabské emiráty plánujú zriadiť špeciálnu komisiu.

Problémom by mohla byť aj preprava náhradných dielov, ktorú by mohli skomplikovať sankcie voči Rusku. Tamojšie letecké spoločnosti nepoužívajú Airbus A380, takže náhradné diely nie sú v krajine k dispozícii. Podľa ruských médií spoločnosť Emirates teraz zisťuje, kto lietadlo opraví.

Airbus A380 sa považuje za najväčšie osobné lietadlo na svete. Môže prepravovať až 853 cestujúcich, hoci jeho typická kapacita je 525 miest. Prvý stroj patril spoločnosti Singapore Airlines a vzlietol v októbri 2007. V rokoch 2012 až 2014 dosiahla výroba vrchol na úrovni 30 lietadiel ročne. Posledný stroj tohto typu bol vyrobený v decembri 2021.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie