fbpx

Meteorológovia upozorňujú pred vetrom na západnom Slovensku. Výstraha platí aj na horách

Na snímke veterný rukáv - ukazovateľ smeru vetra. Zdroj: FOTO TASR/Michal Svítok

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor. Výstraha platí aj na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Vietor môže ojedinele dosiahnuť v nárazoch do 75 kilometrov za hodinu, v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, ako aj pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Vydali ju aj pre Kežmarok, Námestovo, Poprad a Tvrdošín.

Pred silným vetrom varujú odborníci aj na horách. Výstrahy platia pre väčšinu okresov Žilinského kraja. Rovnako aj pre okresy Banská Bystrica a Brezno.

Večer sa pridajú výstrahy druhého stupňa pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. V polohách nad 1700 metrov sa tam môže vyskytnúť silná až mohutná víchrica s priemernou rýchlosťou do 105 kilometrov za hodinu.

Vo Vysokých a v Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých a v Západných Tatrách platí v piatok mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„V polohách nad 2000 metrov nad morom sa vo východných a v severných žľaboch stále vyskytujú dosky a vankúše vetrom previateho snehu zo studeného frontu prechádzajúceho cez víkend. Nebezpečenstvo lavín hrozí na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom mechanickom zaťažení,“ uviedol Chlebovec.

Vplyvom pokračujúceho oteplenia možno podľa neho na extrémne strmých svahoch očakávať samovoľné lavíny na naslnených svahoch. Kombinácia dosiek a vankúšov z naviateho snehu, ktorý sa topí, je veľmi zradná. Lavínové nebezpečenstvo je potrebné lokálne posúdiť vo všetkých orientáciách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie