fbpx

Ruské drony znovu udreli na Ukrajinu, tá hlási poškodenie energetiky

Zbraň, ktorá na začiatku vojny na Ukrajine prakticky neexistovala, je po dvoch rokoch konfliktu jedným z jej symbolov. Aj keď patrí na fronte k tomu najlacnejšiemu, priebeh bojov dokáže zásadne meniť. Zdroj: ukdefencejournal.org.uk

Rusko v noci na piatok podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorá hlási poškodenie energetickej infraštruktúry v rôznych častiach krajiny. V Poľsku vzlietla kvôli ruskému útoku na susednú Ukrajinu preventívne tamojšie aj spojenecké vojenské lietadlá. V noci na piatok vyslala drony na ruskú Belgorodskú oblasť aj Ukrajina. Rusko ukrajinské strely zneškodnilo, sú však hlásené malé škody.

Explózie sa v noci na piatok ozvali v ukrajinských mestách Dnipro, Chmelnyckyj a Ivano-Frankivsk, napísal ráno server Ukrajinska pravda, podľa ktorého invázna armáda podnikla vzdušný úder z viacerých smerov. Podľa BBC Rusi útočili pomocou dronov a balistických striel, prípadne pomocou striel s plochou drahou letu.

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 striel a dronov, ktorými Rusko zaútočilo.

Ukrajinské energetické spoločnosti Ukrenerho aj DTEK hlásia poškodenie energetických zariadení. „Boli poškodené tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných oblastiach (krajiny),“ uviedla firma Ukrenerho na platforme Telegram. DTEK na rovnakej sociálnej sieti píše, že Rusi zaútočili na tri jeho tepelné elektrárne a eviduje vážne poškodenie zariadenia a jedného zraneného zamestnanca.

Počty prípadných zranených alebo obetí zatiaľ nie sú celkom jasné. Podľa BBC je hlásených niekoľko zranených z Dnepropetrovskej oblasti.

Operačné veliteľstvo poľskej armády medzitým informovalo, že vzlietla jeho aj spojenecké lietadlá. „Poľské a spojenecké lietadlá operujú v poľskom vzdušnom priestore, čo môže mať za následok zvýšenú hladinu hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny,“ oznámilo veliteľstvo na sieti X. Ako dôvod uviedlo ruský vzdušný úder na Ukrajinu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie