fbpx

Proruskú špionážnu sieť vyšetrujú aj Poliaci, spolupracujú s Českom

Na snímke ruské veľvyslanectvo vo Varšave a český spravodajca Michal Koudelka, ktorý je od augusta 2016 riaditeľom Bezpečnostnej informačnej služby. Zdroj: X/Go2Warsaw, Detector Media

Poľská kontrarozviedka ABW vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej na členské štáty a inštitúcie EÚ. Jej členovia v EÚ organizovali proruské iniciatívy a mediálne kampane. Poľsko pri vyšetrovaní spolupracuje s Českou republikou, čo dnes online potvrdila česká kontrarozviedka, Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Podľa Varšavy chceli členovia siete organizovať proruské iniciatívy a mediálne kampane v EÚ na podporu oficiálnej ruskej zahraničnej politiky. Podľa portálu onet.pl to vo štvrtok oznámil hovorca vládneho koordinátora pre spravodajské služby Jacek Dobrzynski.

„Medzinárodná spolupráca je v súčasnej bezpečnostnej situácii absolútne kľúčová,“ reagoval riaditeľ BIS Michal Koudelka na informácie o poľskom vyšetrovaní na sociálnej sieti X.

Podľa poľskej kontrarozviedky ABW chceli členovia siete organizovať proruské iniciatívy a mediálne kampane v EÚ na podporu oficiálnej ruskej zahraničnej politiky vrátane oslabenia postavenia Poľska na medzinárodnej scéne, diskreditácie Ukrajiny a povesti inštitúcií EÚ.

Poľská kontrarozviedka informovala, že sieť založila webovú stránku s názvom Hlas Európy, „na ktorej sa uverejňujú články, komentáre alebo rozhovory s tendenčným, proruským tónom a súvisiace so súčasnou medzinárodnou situáciou vrátane vojny Ruska proti Ukrajine“.

Český premiér Petr Fiala v stredu oznámil zaradenie niekoľkých ruských subjektov na vnútroštátny sankčný zoznam. Medzi nimi je aj Hlas Európy, spoločnosť registrovaná v Českej republike na meno poľského občana. Denník N tiež informoval, že BIS odhalila sieť organizovanú Ruskom, ktorá sa snažila ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu v rôznych európskych krajinách.

V súvislosti s vyšetrovaním poľská kontrarozviedka vykonala prehliadky vo Varšave a v meste Tychy v Sliezskom vojvodstve, počas ktorých zaistila 48 500 eur a 36 000 dolárov (viac ako 33-tisíc eur). „Vykonané akcie sú výsledkom medzinárodnej spolupráce s rôznymi európskymi spravodajskými službami a koordinované najmä s partnermi z Českej republiky,“ uviedla ABW.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová nedávno počas návštevy Varšavy zdôraznila, že pred voľbami do Európskeho parlamentu je dôležité, aby sa EÚ27 primerane pripravila na ochranu „pred rôznymi hrozbami, zahraničnými intervenciami, dezinformačnými kampaňami, napríklad zo strany Kremľa“.

Poľský rozhlas ZET pred niekoľkými dňami informoval, že Jourová s poľskými predstaviteľmi diskutovala aj o „zisteniach týkajúcich sa volieb na Slovensku, ktoré vyhral Robert Fico, ktorý je napojený na Rusko, a o mechanizmoch, ktoré sa tam použili na manipuláciu výsledkov volieb“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie