fbpx

Drahšie ako Costa Concordia. Poistné škody za Baltimore presiahnu miliardy dolárov

Na snímke nákladná loď, ktorá uviazla pod časťou konštrukcie spadnutého mosta Key Bridge 26. marca 2024 v americkom Baltimore. Záchranári v utorok po zotmení odvolali pátranie po šiestich ľuďoch, ktorí sú nezvestní po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA. Zdroj: FOTO TASR/AP

Zrútenie mosta Francisa Scotta Keya v americkom Baltimore môže podľa analytikov stáť poisťovne na poistnom plnení tri až štyri miliardy dolárov. Ak by skutočne dosiahli uvádzané horné hranice, išlo by o rekordnú stratu z poistenia v odbore lodnej dopravy. Uzavretie prístavu si tiež vyžiada zrušenie tisícov pracovných miest.

Keďže nie je jasné, kedy bude baltimorský prístav znovu otvorený, poisťovne a analytici teraz vyhodnocujú pravdepodobné náklady v poistení majetku, nákladu, námornej dopravy, zodpovednosti či obchodných úverov. Informáciu priniesla agentúra Bloomberg.

„V závislosti na dĺžke zablokovania a povahe prerušenia prevádzky prístavu by mohli poistné straty predstavovať dve až štyri miliardy dolárov,“ uviedol Marcos Alvarez, výkonný riaditeľ pre globálne poistné ratingy v spoločnosti Morningstar DBRS. To by podľa neho prekonalo rekordné poistené straty z katastrofy luxusnej výletnej lode Costa Concordia v roku 2012.

Mathilde Jakobsenová, riaditeľka pre analytiku v poisťovacej ratingovej agentúre AM Best, uviedla, že poistné plnenie bude pravdepodobne dosahovať miliardy dolárov. Analytici spoločnosti Barclays oslovení agentúrou Bloomberg odhadli výšku poistných nárokov na tri miliardy dolárov.

Nehoda zvýši sadzby

Poistenie zodpovednosti za škodu z prevádzky lode poskytujú takzvané P&I kluby. Tieto medzinárodné zoskupenia poisťujú približne 90 percent svetovej námornej tonáže a ich členovia sa navzájom delia o poistné udalosti presahujúce desať miliónov dolárov.

„Hoci sa očakáva, že celková škoda bude vysoká, je nepravdepodobné, že by bola pre jednotlivých zaisťovateľov významná, pretože bude rozložená medzi mnoho zaisťovateľov,“ dodala analytička ratingovej agentúry Moody’s Brandan Holmesová. Podľa Marcosa Alvareza však baltimorská katastrofa pravdepodobne vyvolá celosvetový tlak na zvýšenie sadzieb námorného poistenia.

Počiatočné odhady nákladov na obnovu mosta, ktoré pravdepodobne zaplatí federálna vláda, predstavujú 600 miliónov dolárov. Podľa nej by uzavretie prístavu na jeden mesiac mohlo pre štát Maryland znamenať celkovú stratu 28 miliónov dolárov.

Tisíce ľudí bez práce

„Narušenie ekonomiky a ťarcha, ktorú pocítia podniky a jednotlivci v Marylande a v ekonomickej oblasti Baltimore, bude rozsiahla a pravdepodobne potrvá roky, kým sa postihnutým vyplatia všetky kompenzácie,“ uviedol Julien Horn, partner pre prístavy, terminály a logistiku u poisťovacieho makléra McGill and Partners.

Ochromenie baltimorského prístavu už dopadá citeľne aj na zamestnancov tamojších dokov. Podľa odborárov, ktorí ich zastupujú, zatiaľ neexistuje žiadny plán, ako im pomôcť.

„Celkovo 2 400 ľudí bude čoskoro bez práce. Zaistiť pre nich peniaze a nakŕmiť ich aj ich rodiny, je teraz moja hlavná starosť,“ povedal agentúre Bloomberg odborový predák Scott Cowan z organizácie ILA, ktorá robotníkov reprezentuje. Podľa neho je väčšina z nich najímaná a odmeňovaná na hodinovej báze bez akejkoľvek garancie miezd v situácii, keď sa prístav uzavrie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie