Zamenili si medveďov? Ministerstvo nechalo údajne zastreliť iného (aktualizovné)

Na snímke vľavo útočiaci medveď v Liptovskom Mikuláši, vpravo minister životného prostredia Tomáš Taraba. Zdroj: Facebook/Marika Trnková Bizubová, TASR - Pavel Neubauer

V utorok (26. marca) zastrelili medveďa, ktorý pred viac ako týždňom zranil niekoľko ľudí v Liptovskom Mikuláši. Na sociálnej sieti to v stredu napísal minister životného prostredia Tomáš Taraba. Ekológ Michal Wiezik ale tvrdí, že zásahový tím zastrelil inú šelmu. Objavili sa špekulácie, že úrady nariadili usmrtiť akéhokoľvek podobného medveďa, aby upokojili verejnosť.

Minister Taraba to ale poprel. O možnej zámene zvierat informoval spravodajský portál Aktuality.sk. Podľa neho dalo ministerstvo zasahujúcim zložkám pokyn, aby zastrelili akéhokoľvek medveďa, ktorý vekom a hmotnosťou bude zodpovedať tejto šelme, ktorá sa potulovala po Liptovskom Mikuláši.

„Jednému občanovi Liptovského Mikuláša sa podarilo nájsť dokumenty, ktoré zjavne stratil zásahový tím a v ktorých boli zaznamenané údaje o ulovenom medveďovi. Ukázalo sa, že nešlo o osemdesiatkilogramového až stokilogramového samca, ako sme všetci doteraz očakávali, ale o zhruba 67-kilogramovú samicu,“ povedal Wiezik na tlačovej konferencii.

„Človek nemusí byť veľký expert na biometriu, aby mohol konštatovať, že táto zabitá samica nemohla mať nič spoločné so samcom, ktorý spôsoboval problémy v Liptovskom Mikuláši,“ dodal ekológ.

Spochybnil aj to, či bol samotný postup pri odstrele v súlade so zákonom, pretože podľa európskeho a slovenského práva je odstránenie problémového medveďa až poslednou možnosťou.

Medvedica namiesto medveďa?

Štátna ochrana prírody, čo je odborná organizácia ministerstva životného prostredia, uviedla, že trojročnú medvedicu identifikovala pomocou počítačového programu, ktorý porovnal fotografie útočiacej šelmy z Liptovského Mikuláša so snímkami a videonahrávkami z dronov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie