fbpx

Papuu-Novú Guineu zasiahlo zemetrasenie. Úrady hlásia najmenej 5 obetí

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 otriaslo severom Papuy-Novej Guiney, podľa úradov zabilo najmenej päť ľudí a zničilo približne 1 000 domov. Zdroj: X/Patricia Scotland KC, TRT World

Prímorský štát v Oceánii v nedeľu zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré zničilo viac ako tisíc domov. V pondelok o tom informovali miestne a austrálske médiá.

Zemetrasenie, ktoré zasiahlo novoguinejskú provinciu Východný Sepik, dosiahlo magnitúdu 6,9 stupňa Richterovej stupnice, informovala tlačová agentúra Reuters. Zemetrasenie zasiahlo odľahlú provinciu na severe krajiny v hĺbke 65 kilometrov, uviedlo Nemecké výskumné centrum pre geologické vedy (GFZ).

Miestne noviny Papua New Guinea Post Courier v pondelok uviedli, že zahynuli traja ľudia a množia sa správy o zničených domoch a mostoch. Región zasiahli záplavy.

„Záplavy teraz postihujú pás krajiny dlhý viac ako 800 kilometrov. Zasiahnutých je 60 až 70 obcí pozdĺž rieky Sepik,“ povedal guvernér Allan Bird. „Región sa so záplavami zatiaľ dokázal vyrovnať, je na ne zvyknutý. Na zemetrasenie však pripravený nebol. Práve to spôsobilo najväčšie škody,“ dodal.

Podľa Birdovej miestni obyvatelia teraz potrebujú pitnú vodu, potraviny a plachty, aby ich majetok zostal suchý.

Papua-Nová Guinea sa nachádza v tzv. ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje Tichý oceán. Zemetrasenia v Papui zriedka spôsobia veľké materiálne škody, keďže ide o hornatú krajinu s malou hustotou osídlenia; môžu však vyvolať ničivé zosuvy pôdy, pričom náročný terén veľmi komplikuje záchranárske práce.

Otrasy s magnitúdou 7,5 stupňa, ktoré postihli Papuu-Novú guineu vo februári 2018, si vyžiadali približne 160 životov a 500 zranených.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie