fbpx

Na Floride sa šíria osýpky, rady odborníkov podkopáva lekár

Hlavný floridský lekár Joseph Ladapo, ktorý rodičom neočkovaných detí odporučil, aby ignorovali odporúčania odborníkov. Zdroj: X/Marcel Teloma, meadowlakeNOW

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varovalo pred epidémiou osýpok a odporučilo rodičom neočkovaných detí, aby ich nechali doma. Na Floride, kde je situácia najhoršia, však k šíreniu choroby prispel tamojší hlavný lekár Joseph Ladapo. Ľuďom odporučil, že nariadenie môžu ignorovať. Ochorenie, ktoré môže viesť až k smrti, sa už v USA podarilo zlikvidovať.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) boli osýpky v USA úplne odstránené v roku 2000. V tomto roku však tamojšie úrady zaznamenali 58 prípadov za menej ako tri mesiace. To je rovnaký počet ako za celý minulý rok.

Paradoxne, epidémiu osýpok spomalil príchod inej choroby, a to covid-19. Vďaka prijatým opatreniam sa počas pandémie nešírili v takej miere respiračné ochorenia ako osýpky a chrípka. Teraz sa však počet prípadov vracia na úroveň spred ochorenia covid. Na vine sú dezinformačné kampane proti očkovaniu.

„Osýpky sú najinfekčnejším patogénom u ľudí, aký poznáme. Sú ako strela, ktorá hľadá teplo, nájde ľudí, ktorí nie sú imúnni, a tí ochorejú,“ hovorí doktor David Kimberlin, riaditeľ oddelenia detských infekčných chorôb na Alabamskej univerzite v Birminghame.

Posledné úmrtia na osýpky zaznamenali lekári v roku 2015 vďaka dostatočnej zaočkovanosti. Obeťou bola 28-ročná Catherine Montantesová z Washingtonu, ktorá trpela autoimunitnou poruchou, kvôli ktorej bol jej imunitný systém menej citlivý na vakcínu.

Posledná veľká epidémia osýpok zasiahla USA v roku 2019, keď bola najhoršia za posledných dvadsaťpäť rokov. CDC vtedy zaznamenalo viac ako tisíc prípadov. Choroba sa šírila najmä tam, kde nebol dostatok zaočkovaných ľudí.

Nariadenie? Ignorujte ho, radí lekár

Najhoršia situácia je momentálne zaznamenaná na Floride, kde sa už v polovici marca nakazilo desať ľudí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie