fbpx

Puma napadla dvoch bratov. Starší útok šelmy neprežil

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Prvý smrteľný útok pumy po 20 rokoch zaznamenali úrady v Kalifornii. Puma americká napadla a zabila v pohorí Sierra Nevada dvadsaťjedenročného muža a vážne zranila jeho osemnásťročného brata.

Zviera súrodenca napadlo, keď v odľahlej lesnej oblasti v okrese El Dorado severovýchodne od Sacramenta hľadali jelenie parohy. Mladšiemu zo súrodencov sa napriek zraneniu v tvári, ktorá utrpel, podarilo zavolať o pomoc.

Keď na miesto dorazili policajti, našli telo jeho brata a pumu, ktorá sa krčila vedľa neho. Výstražným výstrelom ju zahnali, mladého muža ale už zachrániť nedokázali. Neskôr špecialisti pumu vypátrali a zastrelili.

Mladší z bratov sa už podrobil niekoľkým operáciám a mal by sa úplne zotaviť.

„Útoky púm sú extrémne vzácne,“ napísala Beth Prattová z neziskovej spoločnosti Národnej federácie pre divočinu, ktorá sa stará o zachovanie životného prostredia pre divé zvieratá. Pumy zabili od roku 1986 v štáte so 40 miliónmi obyvateľov štyroch ľudí. Tieto štatistiky nezmenšujú tragédiu, keď je človek zabitý alebo zranený, ale uvádza riziko na pravú mieru. Automobily naproti tomu spôsobujú v Kalifornii v priemere 3 000 až 4 000 úmrtí ročne, uviedla pre porovnanie. „Väčšina Američanov sa stretáva s pumami bez toho, aby sme si toho boli vedomí,“ dodala v príspevku.

Pumy sú väčšinou samotárski predátori, ktorí žijú na rozsiahlom území západných Spojených štátov a Kanady a prevažne sa živia jeleňmi a hlodavcami. Ľuďom sa väčšinou vyhýbajú a útoky na nich sú pomerne vzácne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie