fbpx

Potrebujete schudnúť, „vysekať“ telo či uľaviť myseľ? Power joga a pilates reformer sú skvelým riešením

Ilustračná fotografia Zdroj: Repro foto geminicentrum.sk

Hoci sa joga a pilates považujú skôr za doménu žien, vedia z nich profitovať aj muži. Nemusíte robiť stojku na hlave alebo byť skrútený v krkolomných pozíciách, jogu si môžete zaradiť ako doplnkový strečing pri klasickom tréningu. No a keď dáte pilatesu šancu aspoň dvakrát do týždňa, potešíte hlavne svoj chrbát a stred tela (core).

V tomto článku sa pozrieme na hlavné benefity oboch športov, a hlavne ako s nimi začať. Výhodou je, že jogu aj pilates môžete cvičiť kedykoľvek, keď máte pár minút času – doma, na cestách alebo aj v prírode. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, stačí vám pohodlné športové oblečenie a jogová podložka. Joga aj pilates sa najlepšie cvičí naľahko a naboso. Mnohé cviky sú však tak jednoduché (a účinné), že vám stačí pár minút, a pretiahnete si celé telo napríklad aj v práci.

Joga je o tisíce rokov staršia ako pilates

Len v skratke si povieme, že za vznikom tohto spirituálneho učenia sa musíme vrátiť do Indie približne do roku 2 700 pred Kristom. Joga vychádza z filozofie splynutia človeka s prírodou, harmóniou tela a mysle, poskytuje stav oslobodenia (Moksha) a slobody (Kaivalya). Niektoré staré prepisy zo sanskritu dokonca tvrdia, že jogou sa dá dosiahnuť „nesmrteľnosť“.

Joga sa k nám dostala niekedy v 80-tych rokoch v podobe kníh od rôznych fyzioterapeutov a jogínov, prvýkrát sme sa v bývalom Československu s jogou stretli v roku 1967. Ešte v období socializmu navštívili našu krajinu jogíni zo zahraničia, pričom joga ako „zdravotný telocvik“ sa vyučovala ilegálne a tajne.

Dnešnú popularitu joge môžeme pripísať hollywoodskym hviezdam, ktoré začali jogu propagovať ešte na prelome tisícročí.  Ako sme sa viac začali zaujímať o svoje zdravie, wellness a športovanie začalo byť v móde, mnohí ľudia (najmä ženy) prepadli čaru jogy a pilatesu.

Pilates je lekársky overená metóda na zachovanie zdravia

Pilates metódu vynašiel Nemec Joseph Hubertus Pilates, ktorý sa narodil v roku 1883. Priviedli ho k tomu zdravotné ťažkosti, ktorými trpel od útleho detstva. V snahe pomôcť si sám začal podrobne študovať anatómiu ľudského tela, pohybový aparát a choroby dýchacích ciest. Jeho cestou bola samoliečba. Pomocou nej chcel dosiahnuť lepšie zdravie, ale aj zdravšie a výkonnejšie telo.

Neskôr sa presťahoval do Ameriky, kde metódu zdokonalil. Počas nasledujúcich rokov sa pilates stal v Amerike obľúbeným športom a bol ovplyvnený aj baletom, jogou, meditačnými technikami či silovým tréningom. Pôvodný názov pilates metódy bol „Contrology“, Pilates sa začal používať až po autorovej smrti v roku 1967.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie