fbpx

VIDEO: Zbití a s páskou cez oči. Súd obvinil štyroch podozrivých z útoku pri Moskve, Putin prehovoril k národu

Na snímkach podozriví z útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy. Zdroj: TASR/AP

Súd v Moskve v nedeľu obvinil dvoch ľudí podozrivých z piatkového útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji ruskej metropoly z teroristického činu spáchaného skupinou. Hrozí im doživotie, uviedla agentúra TASS. Na oboch podozrivých uvalil súd zatiaľ dvojmesačnú väzbu, než sa uskutoční súdny proces.

Pri útoku zahynulo najmenej 137 ľudí, ďalších viac ako 180 je ich zranených, uviedli v aktualizovanej bilancii moskovské úrady.

Ruské bezpečnostné sily v sobotu oznámili, že dopadli páchateľa útoku. Celkom informovali o zatknutí 11 osôb, vrátane štyroch útočníkov. Moskva naznačovala ich spojenie so susednou Ukrajinou, k útoku sa ale opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Kyjev akékoľvek zapojenie dôrazne poprel.

Súd v Moskve rozhodoval, či na podozrivých uvalí väzbu, urobil tak v prípade oboch mužov obvinených z teroristického činu. Určil, že dvojmesačná lehota môže byť predĺžená do doby, než sa začne súdny proces na základe obvinenia z terorizmu. Ten by mal začať 22. mája, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie zo súdneho procesu zverejneného na platforme Telegram. Podľa súdu sa rodáci z Tadžikistanu priznali.

Dvaja podozriví, ktorých súd obvinil z terorizmu, sa volajú Dalerdcon Barotovič Mirzojev a Sajdakrami Murodali Račabalizoda, uviedol s odkazom na súdne spisy Reuters.

Jeden z podozrivých bol v nedeľu do súdnej siene privedený so zaviazanými očami. Pásku mu zložili strážnici, takže bolo možné vidieť jeho monokel, uviedla agentúra AP. Podľa medializovaných správ ďalší z mužov mal obväzom previazané ucho, iný mal okolo krku zvyšok plastovej tašky. Štvrtého doviezli do súdnej siene na nemocničnom ležadle. Budovu súdu v nedeľu obklopovali davy policajtov, na mieste panujú prísne bezpečnostné opatrenia.

https://twitter.com/ianbremmer/status/1772286388802621538

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy z Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

Ľudia v Rusku v nedeľu držia celoštátny smútok na pamiatku obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni Crocus City Hall. K miestu prišli stovky ľudí uctiť si pamiatku zabitých návštevníkov. Podľa aktualizovaných údajov moskovských úradov je po útoku 182 zranených, z toho 121 leží v nemocnici a 61 sa lieči ambulantne.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie