fbpx

FOTO: V Rusku zavládol štátny smútok. Pápež označil teroristický útok za urážku Boha

Žena reaguje po tom, ako položila kvety k plotu pri zhorenej budove koncertnej sály Crocus City Hall po teroristickom útoku v západnej časti Moskvy 24. marca 2024. Zdroj: TASR/AP

Ľudia v Rusku dnes 24. marca držia celoštátny smútok na pamiatku obetí teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na západnom okraji Moskvy, pri ktorom zahynulo najmenej 133 ľudí. Ďalších 152 ľudí, vrátane piatich detí, bolo pri útoku zranených, spresnilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Pápež František označil útok v Moskve za zbabelý zločin a urážku Boha.

O vyhlásení celoštátneho smútku informoval v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Televízne a rozhlasové stanice potom zmenili vysielanie, z ktorého zmizli zábavné programy aj reklama. Na poludnie moskovského času (10:00 SEČ) bola naplánovaná minúta ticha v múzeách, uviedlo ministerstvo kultúry.

Ministerstvo zahraničia nariadilo zastupiteľským úradom spustiť vlajky na pol žrde. Na znamenie solidarity sú vlajky spustené aj na zahraničných veľvyslanectvach v Moskve.

Útok za urážku Boha a vynechal kázanie

Pápež František odsúdil piatkový teroristický útok v Moskve ako zbabelý zločin, ktorý je urážkou Boha. Pri omši pre desiatky tisíc ľudí, ktorí sa zhromaždili na Svätopeterskom námestí, na poslednú chvíľu úplne vynechal čítanie kázaní, pokračoval však v predsedaní bohoslužbe.

„Modlím sa za obete hanebného teroristického útoku spáchaného v Moskve. Nech ich Pán prijme v pokoji, uteší ich rodiny a obráti srdcia tých, ktorí vykonávajú tieto neľudské činy, ktoré urážajú Boha,“ vyhlásil pápež pri omši.

Vatikán bezprostredne nevysvetlil, prečo pápež kázanie vynechal. Televízny prenos namiesto detailného záberu pápeža niekoľko minút zaberal len zhromaždenie veriacich. Hlásateľ vo vatikánskom rozhlase potom oznámil, že sa pápež rozhodol homíliu nečítať. František, zahalený v červenom rúchu, však omšu, ktorá pripomína Ježišov príchod do Jeruzalema, naďalej predsedal a prednášal modlitby.

Budova bude obnovená

Majiteľ koncertnej siene, zničenej pri streľbe a následnom požiari, oznámil, že budovu obnoví. Zo strediska Crocus City Hall ostali po útoku a požiari iba obhorené železné nosníky a oceľové rámy stoviek sedadiel.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie