fbpx

Strieľali do civilistov čakajúcich na pomoc, tvrdí Hamas. Izraelčania to popreli

Vojna v Izraeli sa začala 7. októbra. Zdroj: TASR/AP

Izraelská armáda poprela, že dnes strieľala do Palestínčanov čakajúcich na distribúciu pomoci na severe Pásma Gazy, z čoho ju obvinilo radikálne palestínske hnutie Hamas. Podľa Hamasu si incident údajne vyžiadal 19 obetí, informovala agentúra AFP.

„Správy, ktoré tvrdia, že izraelské sily zaútočili na desiatky Gazanov blízko konvoja s humanitárnou pomocou, sú nesprávne,“ uviedla armáda vo vyhlásení. Podľa „predbežných informácií nedošlo k žiadnemu leteckému útoku na konvoj ani k streľbe (izraelských) síl na ľudí v blízkosti konvoja s humanitárnou pomocou“, dodala vo vyhlásení.

Izraelská armáda v separátnom vyhlásení tiež uviedla, že chce pokračovať v operáciách, ktoré od pondelka vykonáva v nemocnici Šífa v Gaze, kým nebude chytený „posledný terorista“. Predtým uviedla, že izraelskí vojaci v rámci tejto operácie zabili vyše 170 palestínskych ozbrojencov a ďalších zhruba 800 zadržali na výsluchy.

Od pondelka miestni obyvatelia a zamestnanci nemocničného komplexu, najväčšieho na palestínskom území, hlásia nálety, systematické prehliadky okolitých domov, rozsiahle ničenie budov, vrátane nemocnice, a stovky zatknutých mužov. Dnes izraelská armáda oznámila inštaláciu zdravotníckeho vybavenia a lôžok na liečbu najvážnejšie chorých a príchod liekov a dvoch ton potravín. Dodala, že evakuovala chorých a zranených do „vyhradeného priestoru“ v rámci nemocničného centra.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom Hamas úplne zničiť po teroristickom útoku zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci v izraelskom pohraničí zabili takmer 1 200 ľudí a ďalších zhruba 250 osôb uniesli. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, spravovaného Hamasom, zahynulo od začiatku vojny v Pásme Gazy vyše 32 000 Palestínčanov a ďalších viac ako 74 400 ďalších bolo zranených. Údaje nemožno vo vojnových podmienkach nezávisle overiť, podľa expertov ale napospol zodpovedajú skutočnosti. Palestínske úrady však nerozlišujú medzi civilistami a palestínskymi bojovníkmi, ktorých podľa Izraela jeho armáda zabila vyše 13 000. Na strane Izraela doteraz v bojoch padlo 251 vojakov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie