fbpx

Dospievajúce dievčatá v Afganistane sú zúfalé, Taliban zakazuje školy pre ženy

Ilustračná fotografia. Pixabay

Dospievajúce afganské dievčatá uviedli pre BBC, že sa cítia „duševne mŕtve“, keďže zákaz vzdelávania zo strany Talibanu im bráni v opätovnom návrate do školy.

Odkedy boli v školách prvýkrát zakázané dievčatá staršie ako 12 rokov, ubehlo už viac ako 900 dní. Taliban opakovane prisľúbil, že bude znovu prijatý, keď sa vyrieši množstvo problémov – vrátane zabezpečenia toho, aby učebné osnovy boli „islamské“. Keďže sa tento týždeň začal tretí nový školský rok bez tínedžeriek v triede, nekomentovali to.

BBC požiadala ministra školstva Talibanu o vysvetlenie, ten však doteraz nereagoval. Hlavný hovorca Talibanu pre miestnu televíziu povedal, že pri zrušení zákazu sa vyskytli „nejaké problémy a nedostatky z rôznych dôvodov“. Podľa UNICEF sa zákaz teraz dotkol približne 1,4 milióna afganských dievčat – medzi nimi aj bývalých spolužiačok Habiba, Mahtab a Tamana, ktoré minulý rok hovorili pre BBC.

Nádej, ktorú opísali pred 12 mesiacmi, stále existuje, ale zdá sa, že sa zmenšila. „V skutočnosti, keď myslíme, nežijeme, len žijeme,“ hovorí 16-ročná Mahtab. „Myslite na nás ako na pohybujúce sa mŕtve telo v Afganistane.“

Tamana, ktorá sníva o doktorandskom štúdiu, súhlasí. „Myslím, že sme fyzicky nažive, ale duševne mŕtvi,“ hovorí. Dievčatá boli prvýkrát vyčlenené a bolo im zabránené chodiť na strednú školu v septembri 2021 – mesiac po tom, čo Taliban prevzal kontrolu nad krajinou.

Úradujúci námestník ministra školstva Abdul Hakim Hemat neskôr pre BBC povedal, že dievčatám nebude umožnené navštevovať strednú školu, kým nebude schválená nová vzdelávacia politika v súlade s islamskými a afganskými tradíciami, čo bude včas pred začiatkom školskej dochádzky v marci 2022.

O dva roky neskôr je Zainab – nie jej skutočné meno – medzi 330 000 dievčatami, ktoré by podľa odhadov UNICEF mali tento rok v marci začať strednú školu. Držala sa nádeje, že ona a spolužiačky v šiestej triede budú môcť pokračovať, až kým jej riaditeľ vstúpil do skúšobnej sály, aby jej vysvetlil, že sa nebudú môcť vrátiť na nový termín.

Zainab bola špičkou vo svojej triede. Teraz pre BBC hovorí: „Mám pocit, že som svoje sny pochovala v tmavej diere. „Zajnabov otec sa pokúsil opustiť Afganistan, no zatiaľ neúspešne. Oficiálne jedinou možnosťou Zajnab sú hodiny na vládou kontrolovaných náboženských školách alebo madrasách – niečo, čo rodina nechce. „Nie je to alternatíva k škole,“ hovorí jej otec. „Budú ju učiť len náboženské predmety.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie