fbpx

Priväzovanie k posteli, skákanie po bruchu. Srbky sa búria proti pôrodníkom

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/wavebreakmedia_micro

Téma pôrodov sa dostala do srbských médií začiatkom tohto roka. Marica Mihajlovićová, ktorá je rómskeho pôvodu, vtedy verejne obvinila svojho pôrodníka, že jej počas pôrodu tlačil na brucho a rasisticky nadával. Jej dcéra krátko nato zomrela. Podľa matky bola smrť spôsobená „násilným pôrodom“. Jej príbeh vyvolal v Srbsku vlnu pobúrenia a demonštrácií a podnietil mnohé ženy, aby sa vyjadrili k podmienkam, v ktorých porodili svoje dieťa.

Ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová však túto kritiku odmietla. „Každý má inú úroveň tolerancie bolesti,“ povedala ministerka.

Biljana Čičičová-Staničová sa však neprestáva triasť pri spomienke na bolesť, násilie a poníženie, ktoré zažila počas pôrodu svojho syna. Ako uviedla pre agentúru AFP, opisuje podmienky, ktoré sú v srbských nemocniciach bežné, ale podľa nej sa o problémoch v balkánskej krajine začína hovoriť.

Čičičová-Staničová vo svojom byte v Novom Sade na severe Srbska hovorí o svojich skúsenostiach z pôrodnej sály. Najprv tam bola sama, a keď prišli zdravotníci, priviazali ju k posteli. Potom jej sestry začali „tlačiť na brucho“.

Táto praktika, ktorá má lekársky názov Kristellerova expresia, je vo Francúzsku zakázaná od roku 2007 (rovnako ako v Českej republike). Spočíva vo vyvíjaní tlaku na brucho rodiacej ženy, čo má uľahčiť vytlačenie dieťaťa.

Bez anestézie a s nadávkami

„Všetko bolo také násilné. Uložia vás na lôžko, kde musíte zostať nehybne ležať, a povedia vám, aby ste boli ticho, keď vám niekto otvára krčok maternice a prepichuje membránu,“ povedala agentúre AFP žena, ktorá stále počuje, ako jej zdravotnícky personál v duchu nadáva.

Jej príbeh znie povedome mnohým ženám v Srbsku, keďže násilie počas pôrodu je v krajine bežnou praxou. Ide o kombináciu patriarchálnych hodnôt hlboko zakorenených v miestnej spoločnosti a legislatívy, ktorá ženy dostatočne nechráni.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie