fbpx

VIDEO: Kyjevom otriasli výbuchy, trosky zo zničenej strely zasiahli domy aj škôlku

Ilustračný obrázok. Zdroj: FOTO TASR/AP

Kyjevom vo štvrtok večer otriasli výbuchy, pričom starosta Vitalij Kličko uviedol, že trosky zneškodnenej ruskej rakety zasiahli okrem iného obytnú budovu a areál materskej školy. Najmenej desať ľudí je zranených a na viacerých miestach horí. Ide o prvý veľký takýto útok na ukrajinské hlavné mesto za viac ako mesiac, uviedol Serhij Popko, šéf kyjevskej vojenskej správy.

Podľa veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka sa ukrajinským obranným silám podarilo zlikvidovať všetkých 31 rakiet namierených na hlavné mesto.

„Nepriateľ po 44-dňovej prestávke obnovil paľbu rakiet na Kyjev,“ povedal Popko. Rusko podľa neho zaútočilo v noci na štvrtok raketami Ch-101/Ch-555/Ch-55 vypustenými zo strategických bombardérov Tu-95MS a balistickými raketami z ruského územia. Podľa Oleščuka ukrajinská protivzdušná obrana zničila dve balistické rakety a 29 rakiet z lietadiel.

„V Ševčenkovskom okrese hlavného mesta bolo zranených šesť ľudí. Štyria v Svjatošynskej,“ povedal Kličko. Oba okresy sa nachádzajú v západnej časti Kyjeva a trosky rakiet zasiahli niekoľko obytných budov alebo priemyselných objektov v hlavnom meste.

Ukrajina predtým vyhlásila letecký poplach pre celé územie, informuje ruskojazyčná BBC. Ukrajinské vzdušné sily varovali pred štartom ruských bombardérov Tu-95 a nasadením hypersonických rakiet Kižal.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásia dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Na viacerých miestach vypukli požiare. Došlo aj k zraneniam ľudí.

Úrady v Kyjeve nateraz letecký poplach neodvolali a naďalej obyvateľov mesta vyzývajú, aby zostali v krytoch alebo sa uchýlili na čo najbezpečnejšie miesto.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie