fbpx

Dnes teploty vystúpia na 16 stupňov. Začala jarná rovnodennosť, dni sa budú predlžovať

Na snímke rozkvitnutá magnólia v Medickej záhrade v Bratislave 19. marca 2024. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský

Máme tu oficiálne jar a od dnešného dňa sa budú dni s denným svetlom predlžovať a noci skracovať. Vstup do nového ročného obdobia sprevádzal návrat nepríjemných nočných mrazov, ktorý nepotešil poľnohospodárov, pretože museli bojovať o záchranu už rozkvitnutej úrody.

Do nového ročného obdobia sme vstúpili mrazivo. Po týždňoch veľmi teplého počasia prišlo na naše územie výrazné ochladenie. To so sebou prinieslo vpád chladného, najskôr pôvodom arktického vzduchu a potom suchého kontinentálneho vzduchu od severovýchodu.

Ako informuje portál imeteo.sk, v stredu ráno o 4.06 hod. začala oficiálne astronomická jar a na severnej pologuli nastala jarná rovnodennosť. Rovnodennosť znamená, že denná časť dňa je približne rovnako dlhá ako nočná časť dňa.

Počas jarnej, ale i jesennej rovnodennosti dopadajú slnečné lúče kolmo na zemskú os a osvetľujú rovnomerne severnú aj južnú pologuľu našej planéty.

Od dnešného dňa sa bude severná pologuľa prikláňať k Slnku čoraz viac. Dni sa budú postupne predlžovať, čo znamená aj viac slnečného žiarenia počas dňa a kratšie noci.

Dni s denným svetlom budú na severnej pologuli dlhšie ako na južnej, kde oficiálne včera začala zima, a dni sa tu budú, naopak, skracovať.

Predpoveď na dnes

Dnes nás veľká zmena v počasí opäť nečaká. Štvrtok bude polooblačný až oblačný a popoludní bude oblačnosti od západu viac. Podvečer sa môžu objaviť aj prehánky a občasný dážď. Nepôjde však o výrazné zrážky a úhrny by nemali presiahnuť 5 mm zrážok.

Teploty dnes vystúpia od +11 do +16 °C a dnes by ani vietor nemal byť príliš nepríjemný. Bude bezvetrie alebo bude fúkať len slabý vietor. Dobrou správou je, že nočné mrazy poľavia a ovocinári si tak môžu vydýchnuť.

Nad našou oblasťou sa dnes bude udržiavať nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku vzduchu. V denných hodinách postúpi v plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu do strednej Európy od západu oklúzny front.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie