fbpx

Slováci žijúci v Česku budú môcť pred druhým kolom volieb využiť volebný vlak. Organizátori tak chcú motivovať k účasti

Na snímke vlak spoločnosti České dráhy na hlavnej stanici v Prahe. Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová *** Local Caption ***

Iniciatíva Mladí proti fašizmu organizuje pred druhým kolom prezidentských volieb vypravenie tzv. volebného vlaku. Mladí proti fašizmu je skupina občiansky angažovaných mladých ľudí, ktorých cieľom je podpora demokracie. V rámci aktivít chcú preto motivovať čo najviac ľudí ísť v prezidentských voľbách voliť.

Jedným zo spôsobov, ako to chcú docieliť je práve zorganizovanie volebného vlaku z Prahy a Brna, ktorým umožnia predovšetkým slovenským študentom vrátiť sa domov na volebný víkend a uplatniť svoj hlas.

V piatok 5. apríla ho budú môcť bezplatne využiť cestujúci z Českej republiky, ktorí sa vopred zaregistrujú. Iniciatíva chce týmto krokom motivovať mladých ľudí žijúcich v ČR zúčastniť sa na voľbách.

V spolupráci s Českými dráhami iniciatíva Mladí proti fašizmu vypraví volebný vlak, ktorý v piatok 5. apríla krátko pred 12.00 h odíde z Prahy a po ceste zastaví aj v Brne. O 16.20 h má prísť do Bratislavy.

Iniciatíva chce podporiť zvýšenie účasti v druhom kole. „Ľudia v zahraničí nemajú možnosť voliť poštou a zároveň sú voľby v období Veľkej noci,“ vysvetlil dôvody zorganizovania volebného vlaku predseda občianskeho združenia Mladí Marek Mach.

Študenti, ktorí majú záujem, sa môžu registrovať na webe volebnyvlak.sk a získať lístok. Podľa kapacít by mohla túto možnosť získať aj verejnosť. Pokiaľ sa kapacity vlakov naplnia, pripravené sú podľa iniciatívy aj volebné autobusy. Iniciatívu môžu ľudia finančne podporiť na platforme Donio.

„Vlak vypravujeme v spolupráci s Českými dráhami s cieľom motivovať mladých ľudí žijúcich v Českej republike vrátiť sa domov zúčastniť sa volieb. Za týmto účelom im cestu domov poskytneme bezplatne. Keďže sú to väčšinou študenti, ktorí môžu mať väčší problém zaplatiť za lístok, v prvých kolách registrácie budeme preferovať ich. Neskôr sa registrácia otvorí pre všetkých. Dokopy plánujeme pomôcť prepraviť až 700 ľudí,“ informujú organizátori na webe volebnyvlak.sk.

Organizátori z iniciatívy zdôrazňujú, že celý projekt je striktne apolitický a rešpektuje podmienky volebného moratória.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie