fbpx

OSN upozorňuje na „červený poplach“. Odborníkov znepokojuje neriešený stav globálneho otepľovania

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/freepik

Svetová meteorologická organizácia sa obáva, že rok 2024 bude ďalším rekordne teplým rokom. Varovala, že úsilie sveta o zvrátenie tohto trendu je nedostatočné. Vyhlásila preto „červený poplach“.

Agentúra OSN pre počasie vyhlásila „červený poplach“ v súvislosti s globálnym otepľovaním. V minulom roku podľa nej došlo k rekordnému nárastu skleníkových plynov, teploty pôdy a topenia ľadovcov.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) v správe zverejnenej v utorok uviedla, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že rok 2024 bude ďalším rekordne teplým rokom, a varovala, že úsilie sveta o zvrátenie tohto trendu je nedostatočné.

Kľúčovým cieľom v oblasti klímy je obmedziť otepľovanie planéty na rozdiel maximálne 1,5 °C oproti predindustriálnej hladine. „Ešte nikdy sme neboli tak blízko, aj keď v tejto chvíli len dočasne, tejto hranici stanovenej Parížskou dohodou o zmene klímy,“ uviedla generálna tajomníčka agentúry so sídlom v Ženeve Celeste Saulová podľa agentúry AP. „WMO vyhlasuje svetu červený poplach.“

Služba Európskej únie pre zmenu klímy Copernicus uviedla, že kalendárny rok 2023 sa pohyboval tesne pod hranicou 1,5 °C – iba o dve stotiny stupňa. Teplotne rekordný začiatok tohto roku ale svet posunul dokonca za túto hranicu. Obdobie od marca 2023 do februára 2024 bolo oproti predindustriálnej dobe teplejšie o 1,56 °C.

„Krajina vysiela núdzové volanie,“ komentoval situáciu generálny tajomník OSN António Guterres podľa webu Al-Džazíra.

„Najnovšia správa o stave globálnej klímy ukazuje planétu na pokraji síl. Znečistenie fosílnymi palivami spôsobuje klimatický chaos, ktorý sa vymyká normálu,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie