fbpx

Nemajú vlasť, domov ani rodinu, tvrdia v Rusku záujemcom o ukrajinské deti

Zdroj: FOTO TASR/Pavol Vitko

Rusi, ktorí majú záujem o pestúnstvo alebo adopciu ukrajinských detí, ktoré režim Vladimira Putina zavliekol do Ruska, musia prejsť špeciálnym kurzom. Na ňom sa okrem iného dozvie, že starať sa o traumatizované deti nie je ľahké a je potrebné prihliadnuť na ich „národné a kultúrne črty“. O tom, že po deťoch pátrajú ich blízki a ukrajinské úrady, školenia mlčia.

„Hlavným cieľom kurzu je zabezpečiť, aby rodiny, ktoré uvažujú o prijatí ukrajinských detí, pochopili, čo ich skutočne čaká,“ povedal portálu iStories nemenovaný zamestnanec charitatívnej organizácie, ktorá pomáha osirelým deťom.

Budúci pestúni a adoptívni rodičia musia v rámci školenia prejsť pohovorom, aby ruskí úradníci odhalili ich „pohnútky, očakávania a pochopenie právnych a ďalších dôsledkov prijatia detí, ktoré pochádzajú z bojových oblastí“. Musí napríklad zodpovedať otázku, či majú rodinu alebo priateľov na Ukrajine alebo ako podľa nich národnosť dieťaťa ovplyvňuje jeho výchovu.

Rusi podľa ukrajinských úradov po začiatku invázie protiprávne odviezli na svoje územie až dvadsaťtisíc detí. Kyjev viní Moskvu, že ukrajinské deti unášajú so zámerom vymazať ich ukrajinskú identitu a prevychovať ich.

Podľa ruských úradov bolo premiestnených detí menej. Moskva tvrdí, že jej program presídlenia ukrajinských detí na ruské územie má ochrániť „siroty a opustené“ deti v oblasti konfliktu. Po mnohých deťoch ale v skutočnosti usilovne pátrajú ich príbuzní, ktorí sa ich snažia získať späť.

Traumatizované deti sú záťažou

Záujemcovia o adopciu majú často skreslené predstavy o tom, ako sa budú ukrajinské deti správať. „Keď ich začali privážať do Ruska, zvonili telefóny opatrovníckych úradov nonstop. Ľudia ich chceli vziať k sebe. Niektorí z nich sa ale stretávali s problémami, pretože deti s posttraumatickou stresovou poruchou sú záťaž pre celú rodinu,“ povedal iStories spomínaný pracovník charity.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie