fbpx

V Rusku hlasovala už takmer polovica voličov, web vládnej strany napadli hackeri

Na snímke vľavo Vladimir Putin, vpravo ruský občan, ktorý odvolil. Zdroj: TASR/AP

V Rusku druhým dňom z troch v sobotu pokračujú prezidentské voľby, v ktorých možno využiť aj elektronickú formu hlasovania. Doteraz svoj hlas odovzdalo vyše 40 percent voličov. Vládnuca strana Jednotné Rusko oznámila, že jej internetové služby sa stali terčom rozsiahleho kybernetického útoku DDoS. Voľby sú vôbec najmenej transparentné v ruskej histórii, hlási monitorujúce nezávislé hnutie Golos.

Kyberútok stranu prinútil odstaviť všetku svoju nekritickú digitálnu infraštruktúru. Na odrážaní útoku podľa tlačovej agentúry TASS pracujú IT špecialisti strany aj pracovníci úradu Roskomnadzor, ktorý má okrem iného na starosti dohľad na telekomunikácie a informačné technológie.

Podstatou útoku DDoS je systematické zahlcovanie cieľového servera veľkým počtom otázok, ktoré ho vyradia z prevádzky. Aká hackerská skupina za sobotňajším útokom stojí, nie je zatiaľ jasné.

Prezident Vladimir Putin už predtým obvinil Ukrajinu zo snahy destabilizovať situáciu v období volieb. Piatkový prvý deň trojdňových volieb okrem iného sprevádzali ukrajinské útoky na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom aj v pohraničnej ruskej Belgorodskej oblasti. Putin vyhlásil, že ukrajinské akcie nezostanú bez odplaty.

Šéf kybernetického oddelenia ukrajinskej tajnej služby SBU Illja Vitjuk podľa serveru Ukrajinska pravda v piatok uviedol, že od začiatku ruskej invázie v roku 2022 odrazila SBU takmer 10-tisíc ruských kyberútokov, z toho väčšinu v prvotných fázach. Ruské tajné služby svoje agresívne pôsobenie v kybernetickom zintenzívni, varoval Vitjuk; zároveň pripustil, že SBU vykonáva v kybernetickom svete svoje vlastné operácie. K dnešnému útoku na Jednotné Rusko sa Ukrajina neprihlásila.

Voľby pokračujú

V trojdňových ruských prezidentských voľbách, ktoré pokračujú druhým dňom, hlasovalo zatiaľ 40 percent voličov, uviedla ústredná volebná komisia. Podľa agentúry TASS ide o údaj o 13.32 h moskovského času (11.32 h SEČ). Trojdňové hlasovanie sa skončí v nedeľu, pričom sa očakáva, že si v ňom zaistí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie