fbpx

Úplne spoľahlivá. Kim sa prvýkrát previezol limuzínou, ktorú mu daroval Putin

Na snímke vľavo severokórejský vodca Kim Čong-un, vpravo prezident Ruska Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP

Severokórejský vodca sa v piatok prvýkrát previezol luxusnou ruskou limuzínou, ktorú mu vo februári daroval ruský prezident Vladimir Putin. V sobotu to uviedla Kimova sestra Kim Jo-čong, pričom pochválila „zvláštne funkcie“ vozidla. Vzťahy oboch krajín sa podľa nej rozvíja na „novej vysokej úrovni“.

Putin Kimovi ruský luxusný automobil značky Aurus Senat, ktorým sa pred severokórejským diktátorom chválil už počas septembrového stretnutia na samite v Rusku, zaslal vo februári. A to „na osobné použitie“. Podľa pozorovateľov zásielka porušila rezolúciu OSN, ktorej cieľom je pomocou zákazu dodávok luxusného tovaru do krajiny Pchjongjang prinútiť, aby sa vzdal svojho jadrového zbrojného programu.

Podľa štátnych médií, ktoré priniesli vyhlásenie Kimovej sestry, vysokej úradníčky, severokórejský diktátor limuzínu prvýkrát použil v piatok na otvorenej akcii.

„Špeciálna funkcia súkromného vozidla je dokonalá a možno mu dôverovať,“ uviedla Kim Jo-čong bez toho, aby funkcia vozidla špecifikovala. „To, že Kim Čong-un používa súkromné vozidlo, ktoré mu poslal prezident Ruskej federácie ako darček, je jasným dôkazom priateľstva, ktoré sa všestranne rozvíja na novej vysokej úrovni,“ citovala ju agentúra AP.

Značka Aurus bola podľa ruských štátnych médií prvou ruskou luxusnou automobilkou. Od roku 2018, kedy limuzínu Putin prvýkrát použil pri svojej inauguračnej ceremónii, sa používa na jazdy najvyšších predstaviteľov.

Severokórejský vodca vlastní zbierku luxusných zahraničných vozidiel, o ktorých sa predpokladá, že do krajiny boli prepašované. Pri návšteve Ruska cestoval v limuzíne Maybach, ktorú so sebou viezol vo svojom špeciálnom vlaku. Medzi ďalšie limuzíny, ktoré údajne používal, patria Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard a Maybach S62.

Spolu proti Západu

Rusko a Severná Kórea vojenskú aj ďalšiu spoluprácu posilňujú najmä v poslednom roku. Obe krajiny totiž čelia kritikám Západu: Rusko za rozpútanie vojny na Ukrajine a Kórea za svoj postupujúci jadrový program. Najväčšie obavy vo svete vzbudili údajné dodávky konvenčných zbraní Pchjongjangu práve Kremľu, ktorý ich používa vo vojne s Ukrajincami.

Pokusy USA a ich partnerov na uvalenie ďalších sankcií OSN na Severnú Kóreu kvôli frekventovaným zakázaným testom balistických rakiet opakovane blokovali Rusko a Čína. KĽDR pritom vojenské cvičenia podniká často a obvykle na ne dohliada sám Kim Čong-un.

Tak tomu bolo podľa severokórejských štátnych médií aj v piatok, kedy diktátor navádzal svojich vojakov vykonávajúcich parašutistický výcvik. Nie je jasné, či piatkový výcvik bol rovnakou akciou, pri ktorej sa Kim prechádzal v ruskej limuzíne. Po skončení cvičenia však armáde nariadil, aby v budúcnosti vykonávala výcvik intenzívnejšie a plne sa pripravila na vojnu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie