Portál RASFF informoval o nájdení nebezpečnej baktérie v mäse, ktoré sa nachádza i na Slovensku. Všimol si portál regiony.sk.
Podľa RASFF ide o poľské chladené hydinové mäso. Distribuovalo sa do Poľska, Nemecka, Česka i Slovenska a niektoré jeho časti obsahovali Salmonellu Enteritidis. Táto baktéria spôsobuje vážne problémy.
Salmonelózu sprevádzajú tráviace ťažkosti, horúčky nad 39 °C, kŕče v bruchu, nevoľnosť, vodnaté hnačky, ktoré vedú k dehydratácii. Ak pociťujete, mali by ste navštíviť doktora.
Salmonelózu u človeka najčastejšie spôsobuje druh Salmonella Enteritidis. Baktérii sa dá predísť správnou tepelnou úpravou, v chladničke i mrazničke ľahko prežijú.
Produkt už stiahli z trhu, no ak ste mäso kúpili skôr, než začali výrobok sťahovať, môžete ho mať doma. Preto by ste ho najlepšie nemali jesť vôbec, ak je to však nevyhnutné, poriadne ho tepelne spracujte.