fbpx

VIDEO: V rafinérii v ruskej Syzrani vypukol požiar, zaútočil na ňu ukrajinský dron

Zábery z horiacej rafinérie. Zdroj: X/@revishvilig

V rafinérii v ruskej Syzrani vypukol v noci na sobotu požiar. Podľa ruskojazyčného servera BBX ho zrejme spôsobil útok dronu. Syzraň leží 750 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, od začiatku týždňa ide už o najmenej tretí útok na ruskú rafinériu. V krajine druhým dňom pokračujú prezidentské voľby.

Na záberoch na sociálnych sieťach vidieť mohutné plamene, ktoré zachvátili zariadenia na spracovanie ropy v Samarskej oblasti. Miestne úrady uviedli, že nikto nebol zranený. Príčina požiaru sa podľa nich vyšetruje.

Telegramový kanál Baza napísal, že príčinou bol útok bezpilotného lietadla. Požiar vraj zachvátil plochu 500 metrov štvorcových.

Ako podotýka BBC, od začiatku týždňa už boli napadnuté najmenej tri veľké ruské rafinérie.

Voľby pokračujú

Druhým dňom z troch v sobotu pokračujú ruské prezidentské voľby. Podľa všeobecného očakávania si v nich zaistí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin. Hlasovať sa bude aj na okupovaných ukrajinských územiach, kde rovnako ako v cezhraničných ruských oblastiach Ukrajina zosilnila v prvý deň volieb svoje útoky.

Počas piatku prišla hlasovať tretina ruských voličov. Ruský režim sa podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinovo pôsobenie v úrade a ukázala jednotu národa, ktorý sa kvôli invázii na Ukrajinu ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

71-ročný Putin je pri moci už 24 rokov. Vďaka postupnému sprísňovaniu režimu aj nedávno prijatým zákonom, ktoré zaviedli dlhé tresty odňatia slobody za kritiku ruského pôsobenia na Ukrajine aj ďalšie prehrešky, sa mu podarilo takmer úplne umlčať kritické hlasy v krajine.

O prezidentské kreslo sa okrem Putina formálne uchádzajú ďalší traja kandidáti, ktorých funkciou je ale podľa analytikov iba vytvoriť zdanie konkurencie. Nečaká sa, že by získali viac ako jednotky percent.

Podľa nezávislého hnutia Golos monitorujúceho voľby je aktuálne hlasovanie vôbec najmenej transparentné v ruskej histórii. Hlasovanie sa skončí v nedeľu večer.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie