fbpx

Žena četovala s mŕtvou matkou. Výsledok bol strašidelný

Sirine Malas (vľavo) a na obrázku ako dieťa so svojou matkou. Reprofoto/Sky News

Limity schopností umelej inteligencie sú sotva známe, pretože technológia sa naďalej vyvíja neuveriteľnou rýchlosťou. Táto technológia bola použitá na vytváranie škodlivých deepfake a dokonca dokáže nájsť každý váš obrázok, ktorý existuje na internete.

Zatiaľ čo niektoré z jeho schopností nepochybne spôsobujú škodu, jedna žena túto technológiu použila, aby sa pokúsila vyrovnať so smútkom zo straty matky. A nedopadlo to dobre. Výsledok bol strašidelný, informuje Business Today.

Žena hovorí so svojou mŕtvou matkou pomocou umelej inteligencie; hovorí, že jej to pomohlo posunúť sa ďalej.

Žena menom Sirine Malas v roku 2015 opustila svoju rodnú Sýriu a presťahovala sa do Nemecka.

V roku 2018, skôr ako sa jej matka Najah stihla stretnúť so svojím novým vnúčaťom, zomrela na zlyhanie obličiek. Malasová pre Sky News vysvetlila:

„Celé to bolo kruté, pretože sa to stalo náhle. Naozaj som chcela, aby sa stretla s mojou dcérou, a chcela som sa s ňou naposledy stretnúť.“

Malas nikdy nedostala príležitosť predstaviť svoje dieťa svojej matke, pretože ju odlúčili v roku 2015, keď utiekla do Nemecka zo Sýrie. Malas nedokázala prekonať smútok zo straty matky a chcela sa uzavrieť tým, že sa s ňou poslednýkrát porozpráva.

Vtedy sa obrátila na nástroj AI s názvom Project December, aby sa s ňou spojila. Nástroj bol navrhnutý tak, aby simuloval mŕtvych. Používatelia musia vyplniť formulár o zosnulej osobe. Obsahuje informácie o konkrétnom zosnulom a jeho vzťahu vrátane citátov, ktoré daná osoba povedala. Chatbot AI, ktorý využíva technológiu OpenAI GPT2, vytvára profil osoby na základe informácií, ktoré mu poskytnete.

Malasová sa tak dokázala „porozprávať“ so svojou matkou Najah. Výsledok však bol strašidelný. Chatbot ju oslovoval menom domáceho maznáčika, ktorým ju volala matka a ktoré Malasová uviedla v informačnom formulári.

„Boli momenty, kedy mi to celé prišlo skutočné,“ povedala. „Boli aj momenty, kedy som si pomyslela, že každý by mi mohol poskytnúť takéto odpovede,“ dodala Malasová.

Project December stojí 10 dolárov (9 eur) a používatelia si môžu s chatbotom písať jednu hodinu so zosnulým.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie