fbpx

Pellegrini by porazil Korčoka v oboch kolách o prezidentské kreslo (prieskum)

Na snímke kandidáti na prezidenta SR Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Koláž: Istream

Prezidentské voľby by na začiatku marca vyhral predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini so ziskom 56 percent hlasov voličov. Druhý by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, získal by 44 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus.

Agentúra FOCUS pre TV Markíza pripravila exkluzívny prieskum preferencií prezidentských kandidátov, ktorý sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1010 respondentov v období od 7. do 11. marca.

Prvé kolo prezidentských volieb by vyhral Pellegrini, získal by 34,4 percenta hlasov. Korčok by skončil druhý s 33,1 percenta. Na treťom mieste by v prvom kole volieb skončil Štefan Harabin (12,7 percenta). Nasledovali by Igor Matovič (4,7 percenta), Ján Kubiš (4,5 percenta), Krisztián Forró (3,2 percenta) a Andrej Danko (3,1 percenta).

Menej ako tri percentá by získali Marian Kotleba (1,8 percenta), Patrik Dubovský (1,5 percenta), Róbert Švec (0,6 percenta) a Milan Náhlik (0,4 percenta).

Respondentov sa pýtala aj to, koho by si vybrali v druhom kole. V prípade, že by postúpili Peter Pellegrini a Ivan Korčok, vyhral by Pellegrini s 56 percentami. Korčoka by volilo 44 percent.

Ak by sa odohral duel Pellegrini vs. Štefan Harabin, výrazne by zvíťazil šéf Hlasu. Dostal by 72,9 percenta hlasov, Harabin 27,1 percenta. V prípade súboja Korčok vs. Harabin by voľby vyhral Korčok s vyše 56 percentami. Harabin by získal 43,9 percenta hlasov.

Voliť pôjde menej ako polovica voličov

Agentúra FOCUS pre TV Markíza uskutočnila v dňoch 7.3. – 11.3.2024 prieskum verejnej mienky formou osobných rozhovorov. Výberovú vzorku tvorilo 1010 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

46,5 percenta respondentov deklarovalo vysoký záujem o účasť na prezidentských voľbách (určite pôjdu voliť). U ďalších 32,4 percenta prevažoval záujem nad nezáujmom (pravdepodobne pôjdu voliť). Zostávajúcich 21,1 percenta respondentov deklarovalo nízky alebo žiadny záujem o účasť na voľbách (určite alebo pravdepodobne nepôjdu voliť).

Medzi respondentmi, ktorí deklarovali záujem o účasť na voľbách (určite + pravdepodobne pôjdu voliť), 7,4 percenta odpovedalo, že „ešte nevie, nie je rozhodnutý/á pre kandidáta“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie