Jeho autá by chcel vlastniť nejeden z nás. Vo veku 85 rokov zomrel Marcello Gandini

Marcello Gandini. Zdroj: X/@octane_magazine

Bol legendárny dizajnér zodpovedný za množstvo talianskych áut. Vo veku 85 rokov zomrela 13. marca legenda automobilového dizajnu Marcello Gandini.

Hviezdny taliansky dizajnér ikonických luxusných superautomobilov. Preslávil sa najmä návrhmi Lamborghini Countach, Lamborghini Miura a Lancia Stratos, informujú tvnoviny.sk. Bol tiež dizajnérom ikon ako Lancia Stratos, Bugatti EB110 a Fiat X1/9.

Svoje najslávnejšie návrhy počas práce v talianskom dizajnérskom dome Bertone od polovice 60-tych rokov do roku 1980. Gandini sa neskôr vo svojej kariére rozdelil a nezávisle spolupracoval s automobilkami ako napríklad Citroën. Medzi jeho ďalšie pozoruhodné návrhy patrí pôvodné BMW radu 5, Lamborghini Espada a Cizeta-Moroder V16T.

V roku 2017 spolupracoval s TaTa Motors na vytvorení TaMo Racemo, konceptu športového auta predstaveného na autosalóne v Ženeve. Angažoval sa aj v industriálnom a nábytkárskom dizajne priestorov. V januári Gandinimu udelil Polytechnický inštitút v Turíne čestný titul v odbore strojárstvo.

Futuristický štýl, ktorý predbehol svoju dobu v 70. rokoch. Zdroj: Lamborghini

Paradoxom je, že Gandini síce navrhoval športové autá, no nikdy ich nešoféroval.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie