fbpx

Učitelia si na Slovensku prilepšia. Rezort im prerozdelí až 60 miliónov eur

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/gpointstudio

Ministerstvo školstva zavedie regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov, ktorých cieľom je riešiť problém s výrazným nedostatkom pedagógov v regiónoch. Na tento účel prerozdelí až 60 miliónov eur.

Pre pedagogických zamestnancov ide o vynikajúcu správu. Ministerstvo školstva rozhodlo, že im rozdá nové príplatky. Nie všetci však dostanú rovnako.

Rezort školstva uviedol, že výška regionálnych príspevkov sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v oblasti, pričom medzi susediacimi oblasťami je maximálny povolený rozdiel 60 eur v hrubom mesačne. Minimálna hodnota príspevku je vo výške 30 eur v hrubom mesačne, informuje portál pravda.sk.

„Nízke platy učiteľov v porovnaní s vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi v iných oblastiach a vysoké životné náklady spôsobujú, že v niektorých regiónoch chýbajú pedagógovia,“ vysvetlil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Najmenej dostanú v Prešove

Najviac zasiahnutý je západ Slovenska, pretože dochádza k výraznému odlivu pedagógov. V menšej miere podobné problémy majú aj v iných väčších mestách, napríklad v Trnave. Práve v hlavnom meste si učitelia prilepšia najviac, konkrétne o 145 eur mesačne. Najnižší príspevok, na úrovni 30 eur mesačne, dostanú pedagógovia v Prešove, píšu tvnoviny.sk.

„To urobí nie dobré ovzdušie v celom školskom systéme. Človek si kupuje pohonné hmoty za rovnaký peniaz, či už je to Bratislava, bratislavský kraj alebo košický kraj. Mlieko a základné potraviny stoja rovnako,“ myslí si prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Príspevok platí iba na tento rok

„Príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, pracujeme však na dlhodobom riešení. Budeme intenzívne rokovať s ministerstvom financií o možnostiach kontinuálneho financovania tejto iniciatívy v nasledujúcich rokoch,“ povedal Drucker.

Ďalšou informáciou je to, že peniaze dostanú len pedagogickí a odborní zamestnanci v základných a stredných školách. Učiteliek v materských školách sa to netýka, keďže ich zriaďovateľom sú obce. Vynechaní sú taktiež vysokoškolských pedagógov.

Odborári vyjadrili nespokojnosť. „My s tým na 100 percent nesúhlasíme. Máme iný názor. Chceme, aby tie finančné prostriedky boli vyššie,“ vyhlásil Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Prerozdelenie financií si môžete pozrieť na stránke ministerstva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie