fbpx

FOTO A VIDEO: Na kilometer trafí mincu. Briti ukázali v akcii novú laserovú zbraň

Okamžité zničenie. Británia úspešne otestovala laserovú zbraň. Zdroj: X/Drones de guerra

Britský minister obrany Grant Shapps zverejnil doteraz nezverejnené zábery z testovania britskej laserovej zbrane DragonFire. Na videu je vidieť, ako lúč zasahuje cieľ vo vzduchu. Podľa Britov je výhodou laserových striel to, že sú lacné na použitie a mohli by sa stať prelomovou technológiou protivzdušnej obrany.

„Pozrite si vôbec prvé video britskej laserovej zbrane DragonFire. Novo odtajnené zábery ukazujú silu lasera, ktorý dokáže zničiť cieľ rýchlosťou svetla,“ pochválil sa britský minister obrany.

Na záberoch je vidieť, ako laserový lúč ničí vzdušný objekt. „Má potenciál zmeniť pravidlá hry v oblasti protivzdušnej obrany,“ uvádza sa vo videu.

Britské ministerstvo obrany v januári oznámilo, že v Škótsku uskutočnilo skúšku zbrane. Odmietlo zverejniť presnú vzdialenosť, na ktorú môže DragonFire zasiahnuť cieľ. Uviedlo však, že je dostatočne presný na to, aby zasiahol mincu s hmotnosťou jednej libry na vzdialenosť jedného kilometra.

„Strieľanie počas 10 sekúnd je nákladovo porovnateľné s používaním bežného ohrievača počas jednej hodiny. Má preto potenciál byť dlhodobou a lacnou alternatívou k niektorým úlohám, ktoré v súčasnosti vykonávajú strely. Náklady na prevádzku lasera sú zvyčajne nižšie ako 10 libier (11,69 eur) na jeden výstrel,“ uvádza sa na webovej stránke ministerstva.

Shapps uviedol, že táto technológia by mohla znížiť závislosť od drahej munície. Môže tiež znížiť riziko vedľajších škôd.

Britskí vývojári uviedli, že DragonFire je údajne schopný zničiť ciele na zemi, vo vzduchu a na mori s 50-kilowattovým bleskom. Bežné lasery, ktoré sa používajú napríklad v priemysle na rezanie kovových materiálov, sú približne desaťkrát slabšie.

Vláda Spojeného kráľovstva investovala do vývoja DragonFire v spolupráci s britskými technologickými spoločnosťami 100 miliónov libier (takmer 117 miliónov eur). Priemyselnými partnermi sú MBDA, Leonardo a QinetiQ.

Laserové zbrane vyvíjajú a testujú aj iné krajiny. Izrael má Iron Beam na zameriavanie dronov, ktorý dopĺňa jeho protiraketový systém Iron Dome.

Americká armáda tiež uviedla, že začiatkom februára poslala na Blízky východ na testovanie štyri 50-kilowattové lasery namontované na bojových obrnených vozidlách Stryker. Američania chcú otestovať, ako si zbrane poradia s obmedzujúcimi faktormi, ako sú prachové búrky a iné atmosférické javy, v reálnom prostredí mimo vojenských zariadení.

Minulý rok čínski vojenskí vedci oznámili významný prelom v technológii laserových zbraní. Oznámili, že vyvinuli nový chladiaci systém, ktorý umožňuje laserom pracovať neobmedzene dlho bez prehriatia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie