fbpx

Dnes bude prevažne oblačno s prehánkami. Na horách pozor na mokré lavíny

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Dnes nás opäť čaká premenlivé počasie, našťastie, zrážok bude menej. Na horách stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo.

O štvrtkové premenlivé počasie sa postarala tlaková níž, ktorá k nám zasahovala od juhovýchodu z oblasti Rumunska a Bulharska a čiastočne ovplyvňovala počasie aj na Slovensku, a to najviac na východe, informuje portál imeteo.sk.

Súčasne nad Alpy zasahoval od juhozápadu výbežok tlakovej výše, preto bolo na západe počas štvrtka menej oblakov. Počas dnešného dňa sa situácia výraznejšie nezmení.

Teplota sa bude udržiavať v intervale od +8 °C do +13 °C, na západe a juhu stredného Slovenska sa vyšplhá až na +16 °C. Zrážky sa očakávajú len výnimočne, od výšky 1 200 m n. m. budú snehové. Vietor bude naďalej fúkať od severozápadu až severu rýchlosťou do 25 km/h.

Predpoveď počasia

Na západnom Slovensku bude počas štvrtka prevládať celkom príjemné, premenlivo oblačné počasie. Teplota vystúpi od +14 °C do +16 °C.

Na strednom území sa bude na oblohe oblačnosť striedať. V Žilinskom kraji jej bude o niečo viac a tam môže výnimočne spadnúť aj nejaká dažďová kvapka,  od 1100 m aj snehová vločka. Teplota sa bude pohybovať od +8 °C do +14 °C.

Východ našej krajiny čaká dnes premenlivá oblačnosť, z ktorej môže v Prešovskom kraji spŕchnuť. Teplota sa bude pohybovať od +9 °C do +14 °C. Zafúka tu severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 25 km/h.

Na horách bude premenlivá oblačnosť, výnimočne so slabými zrážkami. Vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo +1 °C.

Na najvyššie položených zjazdovkách sú stále desiatky centimetrov snehu. V Lomnickom sedle leží okolo 120 cm snehu. Vo Vysokých a Západných Tatrách naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo.

Lavínové nebezpečenstvo

Silné jarné slnko počas dňa spôsobí, že popoludní sa 2. stupeň lavínového nebezpečenstva rozšíri aj do stredných polôh (pod 1800 m n. m.). Snehová pokrývka oťažie a premočí sa. Druhým lavínovým problémom bude teda mokrý sneh, a to na J,JV a JZ a Z orientáciách. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie