fbpx

FOTO: Navaľného spolupracovník bol v Litve napadnutý kladivom. Kontrarozviedka obviňuje Rusko

Leonida Volkova, blízkeho spojenca zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, nakladajú do sanitky po útoku pred jeho domom vo Vilniuse. Zdroj: X/ian bremmer

Násilný útok na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, v utorok v Litve pravdepodobne zorganizovalo a uskutočnilo Rusko, uviedla v stredu podľa agentúry Reuters litovská kontrarozviedka. Litovská polícia predtým uviedla, že začala vyšetrovať útok na spolupracovníka Navaľného, ktorý pred necelým mesiacom zomrel v ruskej trestaneckej kolónii.

Útočník rozbil okno Volkovovho auta, nastriekal mu do očí slzný plyn a potom ho začal biť kladivom, uviedla v utorok na sociálnej sieti X Kira Jarmyšová, ďalšia bývalá Navaľného spolupracovníčka. Volkov utrpel okrem iného zlomeninu ruky, pomliaždeniny na hlave a zranenie nohy.

Napadnutý muž v stredu na sociálnej sieti napísal, že sa vrátil z nemocnice domov. Spresnil, že dostal asi 15 úderov kladivom do nohy.

Požela oznámil, že litovská polícia venuje vyšetrovaniu útoku na Vokova „obrovské zdroje“, analytické aj fyzické. Povedal, že ide o ojedinelý prípad a bezpečnosť v Litve sa nezhoršila. Vyšetrovanie prípadu zatiaľ prebieha po viacerých líniách.

Podľa agentúry Reuters litovská kontrarozviedka uviedla, že útok na Volkova pravdepodobne zorganizovalo a uskutočnilo Rusko, pravdepodobne v súvislosti s ruskými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali tento víkend.

Je pravdepodobné, že útok bol „operáciou, ktorú zorganizovalo a uskutočnilo Rusko“, citovala agentúra AFP oficiálne vyhlásenie litovskej rozviedky.

Litovský prezident Gitanas Nauseda uviedol, že útok bol jasne vopred naplánovaný a zapadá do iných provokácií proti jeho krajine. „Putinovi môžem povedať len jedno: Nikto sa vás tu nebojí,“ povedal litovský prezident. Dodal, že úrady prípad vyriešia a dúfajme, že páchateľov chytia.

Volkov, podobne ako mnohí ďalší podporovatelia Navaľného, považuje Vladimira Putina zodpovedného za smrť opozičného lídra ruského prezidenta, čo Kremeľ odmieta. Vo videu na Telegrame uviedol, že za útokom vo Vilniuse stáli aj Putinovi „prisluhovači“. „Bol to typický gangsterský pozdrav od Putinových prisluhovačov,“ povedal 43-ročný Rus.

Volkov, ktorý je bývalým koordinátorom siete regionálnych štábov Navaľného, prisľúbil, že bude pokračovať vo svojej práci. „Budeme pracovať, nevzdáme sa,“ ubezpečil aktivista, ktorý donedávna dráždil ruské úrady tým, že zo svojho litovského exilu organizoval protikremeľské protesty a vyzýval na prepustenie Navaľného, kým bol nažive.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie