fbpx

V obchodoch nás čaká veľká zmena. Cieľom je znížiť jednorazové plasty

Pri nakupovaní zeleniny či pečiva sa chystá výrazná zmena. Zdroj: FACEBOOK/Lidl Slovensko

Na Slovensku sa podľa odhadov minie v najväčších reťazcoch ročne viac než 500 miliónov mikroténových vrecúšok. To sa však už čoskoro môže zmeniť.

Po mikroténových vreckách či rukaviciach bežne siahneme, keď kupujeme pečivo, ovocie či zeleninu. V obchodoch sú zadarmo, a tak sa možno ani nezamýšľame, aký negatívny dosah má ich používanie. Pritom ide o tony plastov.

Rozklad trvá aj 100 rokov

Plastový odpad často končí v riekach, jazerách, priehradách či voľne pohodený v prírode. Rozklad jedného mikroténového vrecka pritom trvá približne 100 rokov, informuje portál hashtag.zoznam.sk.

Európska únia a rezort životného prostredia na Slovensku plánujú mikroténovým vreckám vyhlásiť stopku. „Cieľom je znížiť jednorazové plasty, ktoré využívame iba pár minút a vyhodíme,“ povedal podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík. Europarlament by o tomto návrhu mohol hlasovať už teraz na jar.

Zákaz používania na Slovensku by mohla iniciovať aj vláda. „V tejto súvislosti pripravuje zmenu legislatívy, ktorou sa zakáže predaj mikroténových vreciek a nahradia sa plne kompostovateľnými vreckami,“ uviedlo v stanovisku pre RTVS ministerstvo životného prostredia.

Príkladom tohto kroku je Nový Zéland. Vlani v lete ako prvý štát na svete zakázal tenké plastové vrecúška na ovocie a zeleninu. Výnimky na používanie by mali platiť len pre produkty, pri ktorých to je z hygienických dôvodov nevyhnutné. Ide napríklad o mäso či mliečne výrobky.

Obchodný reťazec prekvapil zákazníkov

Obchodný reťazec Lidl sa rozhodol prekvapiť svojich zákazníkov v jednej zo svojich bratislavských predajní netradičným rozhodnutím. Na jeden deň úplne odstránil mikroténové vrecká.Namiesto nich rozdával nakupujúcim zadarmo viacnásobne použiteľné vrecká.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie