fbpx

FOTO: Vyzliekli nás do spodnej bielizne a bili nás, obviňujú lekári z Gazy izraelských vojakov

Izraelskí vojaci hliadkujú pri vstupe do palestínskeho mesta Turmus Ayya na Západnom brehu Jordánu 21. júna 2023. Zdroj: FOTO TASR/AP

V rozhovore pre stanicu BBC palestínski zdravotníci uviedli, že ich izraelskí vojaci po februárovom zásahu v nemocnici v Chán Júnise na juhu pásma Gazy zadržali, ponižovali a opakovane bili. Izraelská armáda konkrétne svedectvá nepoprela, ale trvala na tom, že zdravotníci neutrpeli zranenia.

Ahmad Abu Sabha, lekár, ktorý pracoval v nemocnici Nasser Hospital, druhej najväčšej v pásme Gazy, povedal BBC, že bol týždeň zadržiavaný, izraelský vojak mu zlomil ruku a nasadil proti nemu psy s náhubkami. Jeho opis udalostí po nálete sa podľa britskej stanice veľmi podobá výpovediam ďalších dvoch zdravotníkov, ktorí si želali zostať v anonymite z obavy pred represáliami.

Títo zdravotníci pre BBC uviedli, že boli ponižovaní, bití, oblievaní studenou vodou a nútení dlhé hodiny kľačať v nepohodlných polohách a že boli prepustení až niekoľko dní po zadržaní. Stanica zaslala tieto vyhlásenia izraelskej armáde. Tá na otázky týkajúce sa opisu týchto udalostí priamo neodpovedala, ale ani nepoprela, že k uvedeným príkladom zlého zaobchádzania skutočne došlo.

Podľa jej slov však záchranári počas operácie neutrpeli žiadne zranenia. „Akékoľvek zlé zaobchádzanie so zadržanými je v rozpore s predpismi Izraelských obranných síl, a preto je prísne zakázané,“ uviedla armáda. Do nemocnice Násir, jedného z mála fungujúcich zdravotníckych zariadení v pásme Gazy, vtrhla 15. februára.

S odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedla, že v pásme Gazy sa nachádzajú členovia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému Izrael začal vojnu po teroristickom útoku zo 7. októbra. Izrael tiež uviedol, že na mieste sa nachádzajú rukojemníci Hamasu a že niektorí z rukojemníkov sami verejne vyhlásili, že sú zadržiavaní v Násirovej nemocnici. Hamas poprel, že by jeho bojovníci pôsobili v zdravotníckych zariadeniach.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie