fbpx

VIDEO: Nad Prahou vzlietli stíhačky, oslavujú výročie vstupu do NATO. Bez Havla by sa to nepodarilo, vyhlásil Clinton (aktualizované)

Bill Clinton a český premiér Petr Fiala na konferencii o NATO v Prahe. Zdroj: X/R Saddler

Pri príležitosti osláv 25. výročia vstupu krajiny do NATO preletelo v utorok nad Českou republikou šesť spojeneckých lietadiel. Oblohe dominovali tri stíhacie lietadlá JAS-39 Gripen z Vzdušných síl OS SR Čáslav, dva Eurofightery Typhoon a dopravné lietadlo Airbus A-400MS Atlas z Nemecka. Okolo 9:30 sa stroje zoradili do formácie nad južnými Čechami a o 10:30 preleteli ponad Karlovým mostom v Prahe. Pri tejto príležitosti sa v ČR konajú mnohé akcie. Jednou z nich je bezpečnostná konferencia na Pražskom hrade, na ktorej okrem českých politikov vystúpil aj bývalý americký prezident Bill Clinton.

Lietadlá preleteli Prahou v dvoch formáciách tesne za sebou. Najprv sa stretli v priestore južne od Zvíkova, kde vytvorili dve formácie, a potom spoločne pokračovali smerom na Prahu pozdĺž Vltavy.

Podľa veliteľa vzdušných síl Petra Čepelku ide predovšetkým o symbolickú oslavu vstupu Českej republiky do NATO. „Každý štát je zodpovedný za ochranu svojho vzdušného priestoru, ale v rámci Aliancie máme túto zodpovednosť spoločnú. Často si navzájom pomáhame a niekedy túto schopnosť aj zastupujeme,“ povedal Čepelka.

Prelet lietadiel má niekoľko prvenstiev. Podľa armády ide o nevšedné predstavenie pre všetkých fanúšikov vojenskej techniky, pretože je to prvýkrát, čo sa tieto lietadlá stretli v takejto spoločnej zostave.

„Pri určovaní výšky preletu nad Prahou sme museli zohľadniť terén Prahy a hlukovú záťaž. Preto nepoužívame minimálnu povolenú výšku, ale volíme takú výšku, aby bol prelet bezpečný a zároveň atraktívny,“ dodal Michal Daněk z veliteľstva vzdušných síl.

Armáda tiež dodáva, že vzhľadom na napätú situáciu vo východnej časti NATO bolo veľmi ťažké zaobstarať stíhačky na slávnostný prelet.

„V súčasnosti je veľmi ťažké dohodnúť prelety väčších formácií so spojencami, pretože krajiny sú intenzívne zapojené do operačných úloh na východnom krídle. Preto je tu potrebné vyzdvihnúť prístup nemeckých kolegov, ktorí, ako je u nich zvykom, našu akciu opäť maximálne podporili,“ uviedol Michal Kudyn z oddelenia bojovej prípravy veliteľstva vzdušných síl.

Český premiér Petr Fiala v úvode konferencie vyhlásil, že dátum vstupu ČR do Aliancie považuje za jeden z najdôležitejších dní pre Česko v jeho moderných dejinách. „Bol to deň, ktorý znamenal historický prelom pre našu bezpečnosť,“ povedal predseda českej vlády.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie