fbpx

Boj proti korupcii je podľa Fica extrémny a tresty sú drakonické. „Veď takto to predsa nefunguje“

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas príhovoru na konferencii Integrity fórum 2024 v Bratislave 12. marca 2024. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

V SR sa boj proti korupcii dostal do extrémneho stavu. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v utorok v Bratislave na konferencii Integrity fórum 2024, ktorú zorganizoval Úrad vlády SR v spolupráci s OECD.

„My sme dostali boj proti korupcii do stavu, ktorý je extrémny. Tá extrémnosť sa prejavuje vo viacerých úrovniach. Prvou úrovňou extrému je, že sa úradníci začali báť prijímať rozhodnutia. My dnes musíme konštatovať, že jeden z významných faktorov, napríklad prečo Slovensko nie je veľmi úspešné v čerpaní fondov EÚ alebo plánu obnovy, je práve to, že rozhodujúci ľudia, ktorí majú prijímať konkrétne rozhodnutia, jednoducho odmietajú tieto rozhodnutia robiť a odkladajú ich,“ priblížil.

Druhým extrémom je podľa neho extrém totálneho represívneho nasadenia proti akýmkoľvek prejavom korupcie, ktoré, bohužiaľ, v rokoch 2020 až 2023 končili až pri tragických udalostiach. „Poďme preto urobiť niečo spoločne. Po prvé, niečo urobiť, aby sme dali ľuďom väčšiu mieru odvahy a istoty pri rozhodovaní,“ povedal.

„Aká je dnes atmosféra? Čokoľvek minister mojej vlády podpíše, okamžite je zlodej a nikto sa zaňho nepostaví. Len čo vláda prijme nejaké rozhodnutie, v tom okamihu je to rozhodnutie podozrivé. Médiá začnú vypisovať, že veď to mohlo byť aj inak a čo za tým všetkým je,“ upozornil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie