fbpx

Zmena klímy ohrozuje skiareály v Alpách. Lyžiari mieria na sever

Ilustračné foto. Zdroj: X/Dezeen

Neobvykle teplá zima mení doterajšie lyžiarske trendy. Mnoho významných lyžiarskych stredísk v Alpách totiž malo problém so snehovými podmienkami a niektoré kvôli tomu otvorili len na pár týždňov. Lyžiari a snoubordisti sa však zmenám prispôsobujú. Namiesto do obľúbených alpských lokácií mieria na sever. Ovládli strediská vo Švédsku.

Hoci na Slovensku a v ďalších susedných krajinách už niekoľko dní vládne jarné počasie, vo Švédsku, Fínsku a Nórsku je stále chladno. Teploty sa tam na mnohých miestach pohybujú tesne pod bodom mrazu a snehové podmienky sú vo väčšine prípadov úplne ideálne.

Preto sa mnohé švédske strediská hemžia anglicky, nemecky, holandsky a dánsky hovoriacimi nadšencami lyžovania a snoubordingu, uvádza agentúra Bloomberg.

Mnohí Európania sa preto rozhodujú pre časovo náročnejšie výlety na chladnejší sever. Výhodou relatívne slabej švédskej meny je aj to, že výdavky v lyžiarskych strediskách sú dostupnejšie. Sezónne skipasy sú tu tiež relatívne lacné, jednodňové permanentky často stoja okolo 50 dolárov (45 eur), a to v čase, keď je už štvrtina alpských stredísk na sezónu zatvorená.

Švédske strediská ponúkajú prvotriedne služby

Jedným z najobľúbenejších švédskych stredísk je Stöten, ktoré sa nachádza približne šesť hodín jazdy od hlavného mesta Štokholm. Predaj skipasov v tomto stredisku vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 22 %.

Výkonný riaditeľ centra Johan Thorn považuje súčasnú zmenu klímy za obrovskú príležitosť. Preto sa tento rok rozhodol podporiť investíciu do novej lyžiarskej chaty so 49 apartmánmi. Okrem toho sa v najbližších mesiacoch plánujú ďalšie, vrátane novej sedačkovej lanovky a rozšírenia zjazdoviek za takmer 13 miliónov eur.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie