fbpx

VIDEO: Podmienky pre jadrový útok na NATO sú ideálne, žartoval ruský meteorológ

Ruský propagandista Vladimir Solovjov (vlevo) a meteorolog Jevgenij Tiškovec. Zdroj: X/Vlada, Knowlton, Russian Media Monitor

Meteorologické podmienky pre ruský jadrový úder proti členským štátom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú v súčasnosti priaznivé. Meteorológ Jevgenij Tiškovec to tento týždeň povedal v relácii „Predpoveď počasia“, ktorú moderuje televízny moderátor a predovšetkým propagandista Vladimir Solovjov. Jadrovým útokom sa v poslednom čase niekoľkokrát vyhrážali najmä prezident Vladimir Putin a bývalý prezident Dmitrij Medvedev.

„Počasie je dnes ideálne na uskutočnenie jadrových úderov proti krajinám NATO,“ začal meteorológ Tiškovec s úsmevom časť Solovjovovej relácie o počasí. „Vzdušné prúdy sa uberajú nezvyčajným smerom. Nie zo západu na východ, ale z východu na západ. Rádioaktívne mraky by tak putovali smerom k tým krajinám, ktoré posielajú zbrane a žoldnierov bojovať proti našej armáde,“ pokračoval.

Na toto vyhlásenie upozornila v piatok vo svojom príspevku americká novinárka ukrajinského pôvodu Julia Davisová, tvorkyňa skupiny Russian Media Monitor. Uverejnila ukážku zo Solovjovovej debaty s Tiškovcom na X.

„Smrť našich chlapcov by nemala byť cenou za víťazstvo. Mali by sme prejsť na vyššiu úroveň eskalácie,“ povedal Tiskovec na zasadnutí.

Propagandista Solovjov už predtým vo svojej relácii navrhol, že Rusko by malo vo vojne proti Ukrajine a celému Západu použiť jadrové zbrane, a na túto tému viedol debaty s hosťami. Napríklad Andrej Sidorov, prodekan pre svetovú politiku na Moskovskej štátnej univerzite, mu v rozhovore povedal, že otázka neznie, či ich použiť, ale „proti komu ich použiť“. „Ľudia často hovoria o Francúzsku alebo Veľkej Británii,“ povedal. „Presne tak, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Veľká Británia,“ reagoval moderátor.

Trik ruskej propagandy?

Novinárka a zároveň propagandistka Oľga Skabejevová vyjadrila zdesenie nad možnosťou zapojenia jadrových zbraní, ale zo strany krajín Severoatlantickej aliancie, podľa projektu Russian Media Monitor v hlavnej ruskej televízii. Julia Davisová sa však domnieva, že ide o propagandistický trik s cieľom získať obyvateľstvo na podporu „preventívneho“ útoku zo strany Ruska. Prvý podpredseda výboru Štátnej dumy pre obranu Alexej Žuravľov sa nechal počuť, že Rusko žiadny plán nemá. Alebo aspoň nevie o jeho existencii.

V každom prípade niektorí vysokí politickí predstavitelia bežne zastrašujú použitie jadrových zbraní proti krajinám NATO. Ruský prezident Vladimir Putin vo februári vo svojom prejave o stave krajiny varoval pred ich zapojením, zatiaľ čo podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev v tom istom mesiaci pohrozil Kyjevu, Washingtonu, Berlínu a Londýnu jadrovými zbraňami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie