fbpx

Vatikán napravuje škody: Pápež nevyzval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby rokovala

Pápež František (Zdroj: FOTO TASR/AP)

V rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu pápež František nevyzval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale vyzval na prímerie a odvahu začať rokovania, vysvetlil v nedeľu podľa agentúry ANSA hovorca Vatikánu Matteo Bruni. V uvedenom rozhovore pápež hovoril o potrebe vyvesiť „bielu vlajku“. Rozhovor má byť odvysielaný až 20. marca, ale agentúra Reuters už v sobotu zverejnila jeho časť.

V rozhovore sa pápeža pýtali na jeho postoj v diskusii medzi tými, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať, pretože nie je schopná vyhnať ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo právo silnejšieho. Interviewujúci v rozhovore použil výraz „biela vlajka“. Pápež podľa agentúry Reuters reagoval slovami, že „silnejší je ten, kto zhodnotí situáciu, myslí na ľudí, má odvahu vyvesiť bielu vlajku a konať“.

Hovorca Vatikánu v nedeľu poznamenal, že pápež v odpovedi na novinársku otázku zopakoval výraz „biela vlajka“. „Pápež používa termín biela vlajka, čím reaguje na obraz, ktorý vyvolal pýtajúci sa, na označenie zastavenia násilia a prímeria dosiahnutého vďaka odvahe rokovať,“ povedal Bruni.

Vatikánsky hovorca tiež zdôraznil, že na inom mieste rozhovoru pápež povedal, že „vyjednávanie nikdy neznamená kapituláciu“.

Ukrajina doteraz odmietala rokovania za účasti Ruska s tým, že najprv je potrebné vypracovať mierový plán. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v tomto zmysle vyjadril po piatkovom stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vo februári Zelenskyj povedal, že by bol rád, keby sa vo Švajčiarsku uskutočnil mierový samit, na ktorom by Ukrajina a jej partneri vypracovali takýto plán a potom ho predložili Rusku.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová pre agentúru ANSA v reakcii na pápežove vyjadrenia uviedla, že Svätý Otec nehovoril ku Kyjevu, ale k Západu. „Chápem, že pápež vyzýva Západ, aby sa vzdal svojich ambícií a priznal, že sa mýlil,“ citovala Zacharovovú agentúra ANSA. Ozbrojená agresia Ruska voči susednej krajine trvá už viac ako dva roky.

Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža

Ukrajina v nedeľu kritizovala výzvu pápeža Františka na vyjedávanie s Ruskom dva roky po začiatku vojenskej invázie Moskvy s tým, že sa „nikdy nevzdá“, informuje agentúra AFP.

„Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, s ktorou žijeme, zomierame a víťazíme. Nikdy nevztýčime žiadne iné vlajky,“ napísal na sociálnych sieťach ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Jeho vyjadrenia prišli v reakcii na rozhovor, v ktorom pápež František uviedol, že Kyjev „by mal mať odvahu vztýčiť bielu vlajku“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie