fbpx

S nedostatkom pediatrov pomáhajú lekári z Ukrajiny. Miesta pre nich sú stále voľné

Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Na Slovensku chýbalo k januáru 2024 podľa odhadov 229 pediatrov. V niektorých kritických okresoch má jeden lekár aj viac než dvetisíc pacientov. Okrem toho ich preťažujú aj povinné služby v ambulantných pohotovostiach. Situáciu zatiaľ výrazne nepomohli zlepšiť ani príspevky z ministerstva zdravotníctva pre novovznikajúce ambulancie.

Ambulancií pribudlo 22 nových, výzva stále beží. Okrem toho sa v slovenských pediatrických ambulanciách zamestnalo za pomoci organizácie UNICEF 11 lekárov z Ukrajiny, ktorí by sa rokmi mohli stať pediatrami a otvoriť si vlastné ambulancie. Kritickú situáciu medzi detskými lekármi tak pomáha riešiť aj projekt vytvorený v spolupráci s občianskym združením Pediatri deťom, prostredníctvom ktorého organizácia na pomoc deťom prispieva na mzdy týchto lekárov, informuje portál aktuality.sk.

Ambíciou bolo a stále je prijať 30 lekárov. Aj pre náročné doplňujúce skúšky, ktoré musia ako obyvatelia z krajiny mimo EÚ vykonať, však cesta k zamestnaniu v odbore, ktorý vyštudovali, nie je jednoduchá.

Od začiatku vojny prešli dva roky. Ako sa ukrajinské lekárky či zdravotné sestry uchytili v našom systéme?

Záujem v Bratislave bol nízky

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská pre Postoj uviedla, že v ich nemocnici nebol záujem o absolvovanie dočasnej odbornej stáže príliš vysoký. „Od vypuknutia vojny absolvovala u nás dočasnú odbornú stáž jedna farmaceutka z Ukrajiny,“ uviedla pre portál postoj.sk.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie