fbpx

Briti investujú čoraz viac do zubných ozdôb. Lekári bijú na poplach

Na snímke Solange Garcia, dizajnérka grilov a spoluzakladateľka Plygrnd Ldn. Zdroj: X/PJJ, Ejatu Shaw/The Guardian

Čoraz viac Britov si vylepšuje úsmev kryštálmi, diamantmi, opálmi alebo zlatom. Tieto investície sa pohybujú od drahých kameňov v hodnote stoviek libier až po diamanty za desaťtisíce. Ozdoby si nechávajú aplikovať okrem iného aj v ateliéroch, a to napriek veľkému zdeseniu britských zubárov. Podľa denníka Guardian je však obchod so zubnými ozdobami šedou zónou ekonomiky a zatiaľ neboli udelené žiadne pokuty.

25-ročná Imogen Campbellová patrí k tým, ktorí si nechali na zuby aplikovať drahé kamene. Do štúdia Chai Beauty vo východnom Londýne priniesla niekoľko návrhov, ako by mohli vyzerať. „Trochu som váhala, pretože pracujem vo finančných službách,“ spomína pre The Guardian, ale hovorí, že ľudia začínajú byť odvážnejší a neboja sa vyjadriť svoj názor. „Ľudia majú tetovania, prečo by som nemohla nosiť zubné drahokamy?“ hovorí.

Ozdobiť zuby si tiež nechala 22-ročná Greyson Bhattalová, ktorá štúdio Chai Beauty navštívila vôbec po prvýkrát. Na každý špičák mala prilepenú jednu striebornú hviezdu. „Myslím, že v dnešnej dobe je viac slobody robiť veci, ktoré chcete,“ hovorí. Podľa Patrice Nuelie, ktorá pracuje v štúdiu, je súčasným trendom mať na zuboch viac drahokamov. Hovorí, že najviac drahokamov, ktoré jej štúdio aplikovalo na jednom sedení, bolo 100.

Podľa nej sú obľúbené motýle, kvety a čerešne – rovnako ako minulý rok. Tento rok sú podľa nej obľúbené aj slzičky na špáradlách a dúhové kryštály Swarovski. Ceny v ateliéri sa začínajú od 35 libier (41,12 eura) za drahokam. Proces je vraj bezbolestný a v prípade zákazníčky, ktorá si nechala na zuby aplikovať štyri kryštály, trval približne dvadsať minút. Ozdoby vydržia na zuboch v závislosti od rôznych faktorov od jedného mesiaca do dvoch rokov.

Použitie ornamentov nie je obmedzené vekom. Napríklad pracovníčka štúdia hovorí, že nedávno mala zákazníčku, ktorá mala šesťdesiat rokov. „Bola naozaj štýlová,“ spomína.

Zubári verzus štúdiá
Hoci štúdie tvrdia, že zubné drahokamy sú bezpečné a neškodné, niektorí odborníci s tým nesúhlasia. Upozorňujú, že šperky môžu poškodiť sklovinu alebo spôsobiť, že sa pod nimi vytvorí zubný povlak.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie