fbpx

Orbán prišiel do USA. Vráťte sa a prineste nám mier, prosil Trumpa

Viktor Orbán a Donald Trump. Zdroj: TASR

Maďarský premiér Viktor Orbán odcestoval do USA na návštevu, o ktorú sa sám usiloval. Objednal sa k takmer istému kandidátovi do jesenných prezidentských volieb. Biely dom prítomnosť premiéra v Štátoch neprehliada.

„Bolo mi dnes potešením navštíviť prezidenta Donalda Trumpa. Potrebujeme vodcov, ktorí sú rešpektovaní a môžu priniesť mier. On je jedným z nich! Vráťte sa a prineste nám mier, pán prezident!“ Týmito slovami okomentoval maďarský premiér Viktor Orbán spoločnú fotku s bývalou hlavou USA. Snímka vznikla počas spoločnej piatkovej schôdzky v rezorte Mar-a-Lago na Floride, kde Trump po odchode z Bieleho domu žije.

Americká stanica CNN na stretnutie uviedla, že si ich vyžiadal Orbán a podľa zdrojov z okolia exprezidenta sa nieslo v priateľskom duchu, na stole nebola konkrétna agenda. Trump potom vzal svojho európskeho hosťa do klubu, vyhradeného len pre priaznivcov, na koncert nemenovanej kapely hrajúcej prevzaté skladby.

Podľa oznámenia administratívy Trumpovej kampane sa exprezident stretol s Orbánom „na diskusiu o širokej škále otázok ovplyvňujúcich Maďarsko a Spojené štáty, vrátane najvyššieho významu silných a bezpečných hraníc pre ochranu suverenity každej krajiny“.

Orbán je známy svojou rétorikou ústretovou k putinovskému Rusku. Vo svojich prejavoch opakovane využíva naratív, ktorý na obhajobu nevyprovokovanej agresie na Ukrajine používa Kremeľ. Najčastejšie z nich je, že Západ nemá podporovať vojnu, ale má sa usilovať o mier. A to napriek tomu, že Moskva všetky mierové snahy, ktoré boli urobené v prvých mesiacoch vojny, sabotovala.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie